Menu Zavřít

David Klimeš: Pivovar na burze a promarněné šance

13. 5. 2014
Autor: čtk

Komu se už přepila plzeň, možná občas sáhne třeba po jihlavské jedenáctce jménem Ježek, která je rovněž světlým pivem plzeňského typu. Pokud je ale podobná chuť či technologie výroby, zdaleka to neznamená, že je podobný i osud majitelů.

Akcie Plzeňského Prazdroje získali jihoafričtí pivovarníci v nechvalně známé akci České pivo. Akcie Pivovarů Lobkowicz Group, kam patří mimo jiné právě i jihlavský výrobce, se na konci května začnou obchodovat na pražské burze. Sluší se takové emisi připít na zdraví. Především proto, že po letech slibování nikdy neuskutečněných primárních úpisů výhradně pro pražskou burzu nejde jen o další přání, jež se snadno stává otcem myšlenky. Ale na jazyku stejně zůstává i trochu té hořkosti. Kolik českých pivovarů si takto mohlo dojít pro peníze na burzu, kdyby tu v devadesátých letech plně fungoval kapitálový trh a nekonala se akce České pivo?

Historie IPO na pražské burze je na velmi krátké povídání. Na počátku devadesátých let se sice mohlo obchodovat s mnoha tituly, ale nikdy tu nebyl skutečný silný podnikatelský příběh. Jako třeba: Jsem sládek, moje pivo vám chutná, rád bych navýšil výstav, vylepšil technologie, pustil se do exportu, tak si, milí pijáci, kupte pár mých akcií. Nepřehlednou skrumáž akcií z kuponové privatizace na pražském parketu až hodně pozdě rozředily primární úpisy. Teprve v roce 2004 si pro peníze na burzu přišla Zentiva, ale ani ta ještě nedůvěřovala drobným investorům. Pár titulů sice od té doby přibylo, ale moc toho opravdu není.

Pivo jako akcie?

Který z obchodovaných titulů má navíc skutečně potenciál přitáhnout i drobné investory z řad obyčejných Čechů, kteří od devadesátých let akciím obecně nedůvěřují? Netkané textilie? Těžko. Uhlí a doly? Možná, ale pivo to není. Nový úpis lázeňského a pivního magnáta Burdy proto svádí k úvahám, kolik velkých pivovarů se mohlo v devadesátých letech zmátořit právě na burze.

Prazdroji, Radegastu či Velkopopovickému kozlu rozhodně nic takového dopřáno nebylo. Akcie skončily nejprve u Investiční a poštovní banky a následně je japonská Nomura prostřednictvím akce České pivo prodala za 24 miliard korun jihoafrické společnosti South African Breweries. Škoda. Nejen ta vyčíslená v miliardách vyvedených z IPB. Škoda i pro samotné pivovary. Kdyby se nedostaly do spárů českého bankovního socialismu, mohly si časem možná dojít pro potřebný kapitál na burzu.

To vše je ale už jen povzdech. Realita je taková, že pražská burza rok co rok oznamuje, že už konečně přijde průlom a burzu zahltí několik nových emisí. Plzeň stále nejvíce chutná především Jihoafričanům ze SABMiller. Tak alespoň že ty drobky z českého pivovarnictví se dostávají na burzu a spokojený piják uherskobrodského Patriota může jako patriot do svého piva také vložit vlastní peníze.


Čtěte také:

CONTENT24

Pivovary Lobkowicz už znají termín vstupu na pražskou burzu: 28. května

Nadějí pro pražskou burzu zůstávají finanční tituly

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).