Menu Zavřít

David Klimeš: Některé světy musejí zůstat oddělené

26. 11. 2013
Autor: ČTK - Stanislav Peška

Snad šéf ČSSD a pravděpodobný premiér Bohuslav Sobotka není až tak slabý, aby po klíčovém rezortu financí ztratil v přetlačované o vládní křesla i druhé zásadní ministerstvo, totiž vnitro.

Nic ale není jisté, když šéf ANO Andrej Babiš začíná harašit s dosazením „nezávislého odborníka“ na tento post, konkrétně šéfa neziskové organizace Transparency International Davida Ondráčky.

Pokud by se to stalo, Babišovi by se podařilo zbořit už druhou hraniční zeď. Po splynutí byznysu a politiky by se překryl i svět politiky a neziskovek. To by bylo velmi špatně.

Kritika Babiše se dosud týkala především jeho byznysových zájmů v politice. Víme, že pro budoucího vicepremiéra to není žádný problém – stát je jako firma, jen se místo zisku na poradách Agrofertu řeší obecné blaho ve Strakově akademii.

Významnou rolí ČSSD a lidovců tak bude zamezit Babišovi v pokušení tuto snovou tezi uskutečnit. A je jedno, zda jde o prosazování legislativy šité na míru Agrofertu, nebo o ovládnutí Finančního analytického útvaru na ministerstvu financí.

Zmatení fanoušků Tranparency

Hlídacím psem, který bude štěkat na Babiše, ale nemají být jen koaliční partneři, případně opozice. Svou nezastupitelnou roli mají i neziskové organizace prosazující transparentnost politiky, například právě česká Transparency International.
Jenže nejeden její podporovatel musí být nyní celkem zmaten.

Transparency na jedné straně varuje před Babišovým vlivem na mnohé ministerské posty, v nichž by mohl prosazovat zájmy své firmy. A zároveň na straně druhé její šéf Ondráčka souhlasí s Babišovou nabídkou, aby se ucházel o ministerstvo vnitra.

Ne, takto to být nemůže. A pokud si Ondráčka myslí, že ano, tak je stejně komický jako někdejší ministr vnitra Radek John, který bohorovně tvrdil, že může být politikem i novinářem. Jsou prostě světy, které by se překrývat neměly.

Úskalí nezávislosti

Přidělení vnitra „nezávislému odborníkovi“ má mnohá další úskalí. Transparency je živa i ze státních peněz. Přímo pro ministerstvo vnitra organizace provozovala například protikorupční linku. Jak by Ondráčka čelil podezřením, že lobbuje na vnitru či u rezortních kolegů za dotace a granty pro mateřskou organizaci?

Ondráčka na vnitru by představoval nepochopitelnou chybu také ve strategii nyní mimořádně dobře rozběhnuté lobbistické akce Rekonstrukce státu, za níž stojí mimo jiné právě i Transparency International. Ano, Ondráčka by mohl devíti protikorupčním opatřením obratem dát ministerskou sílu.

Ale Rekonstrukce státu přece neměla být agendou ministra ve službách ANO. Úspěch lobbingu spočívá v nestranické podstatě. Kvůli ní dnes Rekonstrukci státu podporuje 140 nových poslanců ze zcela rozdílných stran.

Politika, byznys a neziskové organizace prostě nemohou fúzovat jako masokombináty. Snad najde Sobotka sílu, aby to Babišovi vysvětlil.


Čtěte také:

Babiš: ČSSD neumí šetřit, v názoru na řízení státu se rozcházíme

BRAND24

Pokud Babiš půjde do vlády, v čele Agrofertu jej nahradí Průša

ČSSD a ANO sblížily své postoje k rozpočtu a daním

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).