Menu Zavřít

David Klimeš: Komora tápe. Povinné členství nepomůže

22. 5. 2014
Autor: E15 Michael Tomeš

Dnes si Hospodářská komora vybere nového prezidenta. Ale nejen to. Profesní organizace zastupující podnikatelskou veřejnost si po skandálech a přešlapování na místě také vybírá, kam zamíří dál.

Opět se proto ozývají i hlasy volající po tom, aby všichni podnikatelé byli povinně nahnáni do komory. Ono by se tím mnohé vyřešilo – od posílení role ve vyjednávání se státem až třeba po financování komory. Delegáti sjezdu ale snad budou natolik inteligentní, že v nich převáží podnikatelská hrdost nad lákadlem byrokratické regulace a nakonec podobné myšlenky smetou ze stolu.

Jeden z kandidátů na prezidenta komory, bývalý ministr průmyslu Vladimír Dlouhý, byl sice léta komunistou, ale od roku 1989 se celkem úspěšně profiloval jako pravicový liberál. Liberalismus jej ale s vidinou vlivného postu zřejmě zase opouští. Být šéfem profesní komory je sice hezké, ale být šéfem profesní komory s povinným členstvím, to je teprve terno.

David Rath by mohl vyprávět. Přemítání kandidáta Dlouhého, že panuje přílišná otevřenost vstupu do mnoha živností, zní jako z minulého režimu. Stát by tedy v tomto okamžiku rozhodně neměl dopustit zásadní posílení pozice Hospodářské komory, a už vůbec ne předání živnostenské agendy této instituci.

Na druhé straně je ale pravda, že Hospodářská komora se už dvě dekády potácí v podivném vzduchoprázdnu. Je sice připomínkovým místem v legislativním procesu, ale není například součástí tripartity. Tam zasedá Svaz průmyslu a dopravy.

Kdyby komora sdružovala a reprezentovala všechny podnikatele, mohla by si nárokovat větší slovo. A příspěvky od všech podnikatelů by rázem vylepšily financování instituce. Každý rozumný podnikatel by měl tomuto lákadlu odolat. Komora se může dostat nahoru, ale musí se tam prosadit svou autoritou. Dnes sdružuje podniky zaměstnávající dvě třetiny práceschopných. To není vůbec špatné. A záleží jen na vedení komory, zda to bude více.

Proč se ovšem hlásit do komory, v níž audity ukazují, že z ní kamsi odtekly desítky milionů korun? Proč se hlásit do organizace, kterou evropský protikorupční úřad vyšetřoval za falšování údajů v žádostech o evropské peníze? Proč být členem komory, jejíž odcházející prezident čelí trestnímu oznámení a říká, že mu vyhrožují únosem dětí?

To opravdu nezní lákavě. Tím nejhorším lékem na neduhy komory by přesto v tuto chvíli bylo právě povinné členství, které prý dobře funguje třeba v Rakousku. Dlouhý si nemohl vybrat méně vhodný příklad. Tamní Wirtschaftskammer sice požívá luxus povinného členství podnikatelů, nemá problémy s financemi, jenže její vedení je zcela zpolitizované. Nyní komoru vede lidovecký politik z profese. To má být cesta k vážené a nezávislé Hospodářské komoře? Doufejme, že podnikatelé dnes řeknou: Děkujeme, nechceme.


Čtěte také:

Dlouhý: Česká ekonomika je v lepším stavu než loni a dále poroste

BRAND24

Prezident Hospodářské komory Petr Kužel nebude znovu kandidovat

Prezident Hospodářské komory čelí trestnímu oznámení, neví za co

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).