Menu Zavřít

David Klimeš: Drahý rozvod Viktora Orbána s MMF

13. 8. 2013
Autor: ČTK

Příští maďarské parlamentní volby jsou plánované až na jaro roku 2014, ale předvolební kampaň už vypukla. Premiér Viktor Orbán nejenže furiantsky splatil dříve maďarské závazky vůči Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF). Ale ještě jeho lidé někdejšího zachránce země před bankrotem vyzývají, aby se co nejrychleji spakoval.

Maďarský národně cítící volič Orbánovy strany Fidesz tleská. Jako daňovému poplatníkovi se mu ale raduje o poznání hůře.

Orbánova vládnoucí elita vyšperkovala předčasné splacení úvěru hrdým prohlášením, že jen na úrocích od MMF ušetřila 3,5 miliardy forintů, tedy asi 304 milionů korun. Jako výkop do volební kampaně ideální – cizáci jsou vyhnáni a ještě to vyneslo peníze. Ale ono je potřeba trochu více počítat.

Obrovská splátka ve výši 2,15 miliardy eur nedlela někde v sejfu národní banky. Peníze pocházejí z relativně úspěšného návratu Maďarska na kapitálové trhy tento rok. Z dolarových a eurových bondů se ale samozřejmě také něco platí. A rozhodně nikdo nepozoroval, že by investoři v dubnu za 10letý dluhopis trhali Orbánovi ruce.

Ale Orbánovo nelehké tříleté manželství s MMF nelze přepočítávat jen na peníze. Tuto manželku vlastně podědil po tragické nekompetentní socialistické vládě, kterou v roce 2008 musely 25 miliardami dolarů zachraňovat právě MMF a Evropská unie. Na kritice podmínek půjčky pak Orbán vystavěl mimo jiné své volební vítězství v roce 2010. A také MMF pak skutečně vyhodil. To bylo však hodně drahé dobrodružství. Peníze sice získal z faktického zestátnění penzijních fondů či speciální sektorové korporátní daně, ale kapitálové trhy se k Orbánovi otočily zády. Další pokles forintu k euru a švýcarskému franku, ve kterých Maďaři měli své hypotéky, pak Orbána donutil k potupnému opětovnému prosíku u MMF. Nyní může konečně s fondem vyrazit dveře a nikoho nepřekvapuje, že tak činí, ať to stojí, co to stojí.

Z ukončení italského manželství s Orbánem ale nemůže být úplně nadšený ani MMF. Ze všech evropských záchranných akcí vyšla na jedničku snad jen ta lotyšská, v ostatních případech se ukázala přílišná fiskální přísnost jako nevhodná. To je samozřejmě voda na mlýn hrdému Orbánovi, který může na předvolebních mítincích voličům říkat: Vidíte, i nás chtěli srazit do recese. Ale já jim nepodlehl, a proto se nyní vzmáháme.

Přes všechny chyby, které mohl MMF při své záchranné misi napáchat, jdou ty nejnákladnější omyly za Orbánem opojeným v roce 2010 absolutním vítězstvím. Po tom všem Maďarům snad zbývá už jen modlitbička, aby rizikové přirážky na dluhopisech nevylétly během voleb zase nahoru. Těžko totiž říct, kdo by jim po tak nevkusném jednání s MMF chtěl pomáhat.


Čtěte také:

BRAND24

Viktor Orbán: Maďarsko začne o euru uvažovat za deset let

Orbán vyvolal odpor ústavními dodatky

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).