Menu Zavřít

David Klimeš: ANO se letos nejspíš změní v NE

3. 1. 2014
Autor: Euro - Martin Pinkas

Vzpomínáte na TOP 09, jaká ramena dělala po úspěchu ve sněmovních volbách v roce 2010? Novopečená strana najednou dýchala na záda zavedené ODS a chtěla své pozice potvrdit v podzimních senátních a komunálních volbách. Nakonec z toho kromě nepochybného pražského úspěchu nebylo skoro nic. V podobné pozici je nyní Andrej Babiš a jeho hnutí ANO.

Skončil ve sněmovních volbách těsně na druhém místě, fakticky se však stal jejich vítězem. Nyní ale musí svou pozici potvrdit i v supervolebním roce 2014, jinak nejspíš ztratí jeho protestní hnutí dynamiku. Je však téměř vyloučeno, aby se Babišovi podařilo výrazně uspět po sněmovních také v evropských, senátních a zastupitelských volbách. Český volič je sice možná naštvaný, ale také rád vyvažuje.

Babiš má největší šanci skrýt svou vládní odpovědnost a zachovat si étos protestní strany v květnových volbách do Evropského parlamentu. Má i známého lídra, Pavel Telička je velký znalec EU a bývalý eurokomisař. Přesto by byl div, kdyby ANO vyhrálo. Babiš chce se svým hnutím k frakci evropských liberálů. S tím u Čechů ještě nikdo neuspěl. Evropské volby jsou navíc většinou protestem proti vládě. Byl by spíše zázrak, kdyby i v těchto volbách Babiš uspěl s koblihami a verbálními útoky proti nemehlům.

Mnohem důležitější bude ale podzim, kdy se obmění zastupitelstva obcí a třetina Senátu. Čert vem eurovolby, hlavně doma přece musí Babiš potvrdit, že jeho spolek je silnou a již zavedenou stranou. V roce 2012 však nejúspěšnější z Babišových senátních koní skončil s osmi procenty na Náchodsku hluboko v poli poražených. Dokáže o dva roky později Babiš přesvědčit voliče, že už má kvalitní kandidáty? Těžko. To by musel na kandidátku postavit někoho jako Jaromíra Jágra, aby lidé zapomněli na svůj tradiční senátní protest proti aktuálně vládnoucím stranám.

Největší vítr by pak Babiš měl mít z voleb do zastupitelstev. Na raketový úspěch hnutí ANO se zcela bezpochyby začali nabalovat různí prospěcháři. A provést jejich selekci pro tisíce míst v obecních sborech je nemožné. Navíc na podzim půjde také o vládu nad českou metropolí. Pokud chce Babiš potvrdit pozici nového lídra pravého středu, měl by v hlavním městě porazit nejen ODS, ale také TOP 09. V loňských sněmovních volbách však i sám vůdce Babiš zůstal v přímém souboji s Karlem Schwarzenbergem o sedm procent voličské přízně pozadu. Těžko říci, koho by Babiš musel zlanařit, aby obrátil Pražany od pobláznění TOP 09 na víru svého hnutí.

S největší pravděpodobností se tedy mohutné ANO voličů z loňského roku změní přinejmenším v částečné NE a z Babišova hnutí se stane zase o kousek standardnější česká politická strana – sice úspěšná, ale ne zase tolik, aby byla na delší dobu vůdčí či určující silou české politiky.


Čtěte také:

BRAND24

Tereza Zavadilová: Bezvládí 2014

Vítěz roku: Babiš k Agrofertu přidal i politickou a mediální divizi

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).