Menu Zavřít

DÁREK K PADESÁTINÁM

21. 8. 2001
Autor: Euro.cz

C h e m a p o l     G r o u p

Impérium Václava Junka bojuje o přežití. Bankám dluží 7,3 miliardy korun a další tři miliardy jim má vyplatit za tři roky v obligacích. Celkové závazky se koncem roku vyšplhaly na hrozivých 25 miliard korun. Naděje vkládané do AliaChemu se rozplývají s neočekávanou výměnou managementu.

Pokud by někdo hledal učebnicový příklad expanze, která přerostla sama sebe, je zřejmě Chemapol pro oblast domácího průmyslu nejvhodnějším objektem. Skupina manažerů kolem Václava Junka během čtyř let vybudovala z podniku se dvěma stovkami zaměstnanců impérium, které dávalo práci více než dvaceti tisícům lidí.

Na sestupnou dráhu se Junkův podnik, do něhož v době největší slávy patřilo přes čtyřicet firem, vydal už před rokem. Přijal plán restrukturalizace, podle něhož se měl částečně zbavit dluhů prodejem většiny ze svých aktivit. Zachováno mělo být jen zdravé jádro, a zejména nástupnická firma AliaChem, která nyní vzniká sloučením pěti chemických podniků, by pak splácela zbytek nynějších dluhů.

I když Václav Junek stále optimisticky tvrdí, že toto zeštíhlení probíhá bez větších problémů a podle přijatého plánu, poslední události svědčí o opaku. První šok přišel koncem září. Jedna z věřitelských bank, ČSOB, nemilosrdně poslala do konkurzu dceřinou obchodní firmu holdingu - Chemapol, a. s.

Spor s rakouskými manažery

Pochybnosti o osudu impéria poté potvrdili lidé, které si Junek a jeho Chemapol Group najali na projekt AliaChemu. Manažeři, kteří postavili na nohy rakouský polostátní koncern se sto tisíci zaměstnanci, skončili v Chemapolu uprostřed rozdělané práce. „Prakticky nás vyhodili,“ říká odcházející šéf projektu Hugo Michael Sekyra.

Spory se podle Sekyry vyhrotily kvůli odčerpávání peněz. Pro způsob, jakým to Chemapol dělal, uvedl pět příkladů. Prakticky ani jeden z nich později Junek nezpochybnil, postup Chemapolu však obhajuje tím, že jednal v zájmu celého koncernu. „Postupovali jsme podle smluv a žádné právní normy jsme neporušili,“ řekl k úvěrování Chemapol Group výrobními podniky.

Podmínky smluv ovšem diktoval Chemapol. Například u úvěru 120 milionů korun, který mu vloni poskytly Moravské chemické závody, není podle několika nezávislých zdrojů vůbec uvedeno, dokdy se tato půjčka splatí.

AliaChem ještě neexistuje

Obrovská fúze pěti podniků - po MCHZ Ostrava, Fatře Napajedla a Technoplastu Chropyně, které již byly zařazeny do pardubické Synthesie, se časem ke skupině připojí neratovická Spolana - již proběhla. Značka AliaChem má být zaregistrována koncem tohoto měsíce. Menšinovým akcionářům slučovaných firem, kteří nemají zájem o nové akcie AliaChemu, nabídne firma povinný odkup, a v tomto případě jim vyplatí podíl na čistém obchodním jmění. Na tuto operaci bude potřebovat odhadem 700 milionů korun. Ve slučovaných firmách již probíhá restrukturalizace včetně propouštění. Zatím odešlo 1300 zaměstnanců, propouštění však bude pokračovat. První úspory se již projevily, letošní zisk se očekává ve výši tří miliard korun. V loňském roce skončily všechny slučované podniky s výjimkou Fatry ve ztrátě.

Rekordní, téměř šestimiliardovou ztrátu vykázal i Chemapol Group jako celek.

Bankám dochází trpělivost

Přelévání peněz v rámci holdingu bylo jedním z důvodů pro vyhlášení konkurzu na Chemapol, a. s. Provozní půjčku od ČSOB údajně tato dceřiná firma obchodující s chemikáliemi přepustila mateřskému Chemapol Group, který ji použil na splácení úvěrů výstavby benzinových čerpadel v dceřiné společnosti Petra. Bude za Chemapolem, a. s. následovat celý Chemapol Group? Banky, které nyní drží předlužené impérium v šachu, zatím toto radikální řešení odmítají. Důvody nejsou jen politické nebo sociální - samy by totiž prodělaly. Jako věřitelé se zástavním právem by sice byly při vypořádání dluhů první v řadě, jako majitelé akcií Chemapol Group však až poslední. IPB, Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka, Union Banka a První městská banka mají spolu se spřízněnými investičními fondy v Chemapol Group dohromady více než dvacetiprocentní podíl. „Chemapol určitě ještě nějakou dobu vydrží, pokud však rychle neprodá vše kromě AliaChemu, moc šancí nemá,“ varují přesto zástupci věřitelských bank.

Václavu Junkovi se však do těchto prodejů moc nechce. Pokud by totiž prodávala se ztrátou a peníze na pohledávky bank nestačily, musela by nakonec sáhnout na podíl v AliaChemu. Vliv v této firmě je ale pro přežití značky Chemapol Group rozhodující.

Stejně tak je však rozhodující pro banky. Původní plán restrukturalizace přijaly s tím, že se jejich pohledávky uspokojí nejprve prodejem nadbytečných firem a zbytek se pak bude splácet ze zisků prosperujícího AliaChemu. „Vznik funkčního AliaChemu je pro nás naprosto klíčový,“ komentovali všichni zástupci bank poslední události.

„Dobrodružně investovali na všech stranách, získané firmy však teď mohou prodat jedině se ztrátou,“ říkají nad strukturou Chemapol Group analytici.

Možnost této ztráty se snaží Václav Junek oddálit, firmy sice nabízí, žádný z klíčových prodejů se však dosud neuskutečnil. Kupce dosud nenašla síť čerpacích stanic Petra, jejíž hodnota se odhaduje až na dvě miliardy korun, ticho je zatím také kolem devadesátiprocentního podílu v brněnské Lachemě. „Pro podobné dezinvestice je nyní nejméně vhodná doba,“ brání se Junek.

Pomalá dieta

Zeštíhlení impéria, které se v dobách největší slávy pyšnilo účastí ve více než čtyřiceti domácích firmách a zahrnovalo vedle podnikání v oblastech chemického, strojírenského a farmaceutického průmyslu také účast ve sportovních klubech, mediálním prostředí a hotelových službách, postupuje pomalými krůčky. Podle původního plánu by se měl osud všech pobočných aktivit, s výjimkou zbrojařské divize kolem Omnipolu a hotelových služeb zpečetit, zhruba do roku 2000.

Nejlépe se zatím zeštíhlovaní dařilo v mediální divizi. V této sféře, kde měl původně Václav Junek velké plány zahrnující i podíl na televizním vysílání, se Chemapol vzdal deníku Slovo a prodal i podíl v České Reklamní. Nedávno změnil majitele i hokejový klub HC Petra Vsetín a letos v červnu se Chemapol zbavil i kapitálového podílu ve společnosti Union Group.

BRAND24

Události posledních týdnů - konkurz na jednu z dceřiných firem a odchod zahraničních manažerů najatých na projekt AliaChem - však svědčí o jediném: Optimismus už není na místě. Václav Junek i ostatní šéfové holdingu přes-to stále hovoří o ozdravném procesu. Vyhlášený konkurz se týká jen jedné dceřiné společnosti - akciové společnosti Chemapol. I v ní prý situaci zkomplikovala věřitelská banka. Ve skutečnosti je ve velmi komplikované situaci celý Chemapol Group.

GRAF (475 kB)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).