Menu Zavřít

Dánská dovolená

23. 1. 2004
Autor: Euro.cz

Na odchodu z operátora je generální ředitel Čupa i mluvčí Tomasová

Jedenapůlměsíční pracovní volno si nyní „užívá“ Michal Čupa, dnes už bývalý generální ředitel telekomunikační společnosti Contactel. Zástupci jediného akcionáře firmy, dánského operátora TDC, ho totiž minulý týden v úterý poslali až do konce února „na dovolenou“. Vyvrcholil tak spor mezi českou a dánskou částí managementu Contactelu, táhnoucí se minimálně od loňského podzimu. Z firmy bude muset zřejmě odejít i mluvčí Romana Tomasová, která byla poslána na nucenou dovolenou ve stejný den jako Čupa. Ten stál v čele operátora prakticky od jeho založení před pěti lety.

Správný pas pomůže.

Contactel, jeden z alternativních operátorů na českém telekomunikačním trhu, byl založen v roce 1999 jako společný projekt dánské telekomunikační firmy Tele Danmark a společnosti České radiokomunikace s rovným podílem obou subjektů. Vloni v květnu Tele Danmark, který se mezitím přejmenoval na TDC, navýšil základní jmění firmy, čímž se stal jejím téměř 60procentním vlastníkem. Sto procent všech akcií získala společnost TDC v červenci, kdy představenstvo radiokomunikací rozhodlo o prodání svého podílu Dánům za jednu korunu. Rozpory managementu a snaha o protežování zaměstnanců s dánským pasem se podle zdrojů týdeníku EURO objevovaly v Contactelu již několik let. Na jaře roku 2002 byl například odvolán finanční ředitel Petr Babický a na uvolněnou pozici se posunul jeho tehdejší podřízený Henrik Thor. Poté, co z firmy odešly České radiokomunikace, začala logicky narůstat autonomie dánského managementu. Informace týdeníku EURO však hovoří o tom, že oba Čupovi podřízení – provozní ředitel Peter Rubeck Christensen a finanční ředitel Henrik Thor – začali svého šéfa obcházet a odmítali ho jako nadřízeného. „V každé zdravé firmě jsou různé proudy a názory na způsob vedení, stejně tak tomu je v Contactelu. Když ale Dánům dojdou praktické argumenty, vytáhne se takzvaná dánská karta a přímo či nepřímo v jejich prospěch intervenuje vlastník. Navíc generálního ředitele často obcházejí a komunikují s centrálou TDC sami,“ řekl týdeníku EURO zdroj, který si nepřál být jmenován.

Nečekaný odpor.

Problémy se postupem času stupňovaly a vyvrcholily minulý týden, v úterý 20. ledna, na zasedání dozorčí rady. Z informací týdeníku EURO vyplývá, že těsně před koncem minulého roku členové dozorčí rady vznesli požadavek, aby některé finanční ukazatele firmy byly lepší, než byl původně nastavený cíl. „Konkrétně se mělo jednat o EBITDA, tedy hospodářský výsledek před zdaněním a odpisy. Pro loňský rok byl odsouhlasen plán minus 74 milionů, přičemž dozorčí rada na konci prosince najednou chtěla o čtyři miliony lepší výsledek. Do Dánska pak od některých členů managementu odešla horlivá odpověď, že se tak stane. Bylo jim úplně jedno, že to neodpovídá realitě,“ uvádí zdroj. Čupa údajně na tuto manipulaci výsledků nepřistoupil, což člena dozorčí rady Torbena Holma zřejmě překvapilo. „Na takový odpor nebyl připraven, a možná proto, aby neztratil tvář, Čupovi sdělil, aby si vzal do konce února dovolenou,“ uvedl zdroj týdeníku EURO. Následně byl svolán mítink zaměstnanců, kde Holm oznámil změnu ve vedení firmy a to, že byl Čupa zbaven odpovědností a pravomocí jednatele i generálního ředitele. „Potom byl dán prostor zaměstnancům na otázky, kde se mluvčí firmy Romana Tomasová zeptala na konkrétní čísla hospodářských výsledků. Bez odpovědi byl mítink ukončen a po něm byla zřejmě vyhozena i ona,“ tvrdí zdroj. Sama Tomasová odmítla týdeníku EURO poskytnou vyjádření k současné situaci v Contactelu. „Jsem na dovolené a nesmím s nikým komunikovat,“ řekla pouze.

BRAND24

Torben Holm, viceprezident společnosti TDC a člen dozorčí rady Contactelu, vydal v průběhu středy následující prohlášení: „Během několika posledních měsíců vzrůstal nesoulad mezi dozorčí radou a Michalem Čupou o styl a způsob řízení Contactelu, přičemž vzájemný nesoulad nyní kulminoval. Následkem toho byl Michal Čupa požádán, aby odešel na dovolenou a na pozici prozatímního generálního ředitele byl jmenován Peter Rubeck Christensen.“

Kde hledat šperky.

Je vysoce pravděpodobné, že za snahou o vylepšení hospodářských výsledků stojí zájem TDC o „vyšperkování“ firmy před jejím prodejem. Týdeník EURO má informace, že v poslední době o Contactel jevili zájem někteří konkurenční alternativní operátoři, především GTS a Czech On Line. „Hlavním kandidátem je však nyní Deutsche Bank, která má ve své struktuře Česká radiokomunikace a spojení s Contactelem by dávalo smysl,“ uvádí zdroj.
Rostislav Kocman, vedoucí redaktor internetového magazínu Mobil.cz, připouští, že ví o usilovné snaze TDC prodat Contactel. „Je možné, že akcionář měl zájem na aktuálním vylepšení hospodaření firmy, kdežto Čupa se soustředil na další rozvoj operátora. Teď bude TDC moci postupovat razantněji,“ tvrdí Kocman. Konsolidaci českého telekomunikačního trhu to ale prý nijak neovlivní. „Na to se operátoři připravují již několik let, prozatím neúspěšně,“ dodává.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).