Menu Zavřít

Daňové přiznání last minute: radíme, jak uniknout postihu

31. 3. 2009
Autor: Euro.cz

Prošvihli jste termín pro podání daňového přiznání? Nezoufejte, stále ještě máte k dispozici několik kliček, které vám umožní uniknout před postihem berňáku.

Autor: Jakub Stadler

Nestíháte do konce března podat daňové přiznání? Nyní máte poslední příležitost, jak se zachránit před svým finančním úřadem. Jednou z možností je, že si narychlo najdete daňového poradce. Tak získáte čas do konce června. Stačí zplnomocnit ke zpracování a předložení vašeho daňového přiznání osobu mající oprávnění k výkonu daňového poradenství nebo advokáta. Nesmíte však zapomenout předat plnou moc příslušnému finančnímu úřadu, a to do konce původní, neprodloužené lhůty – tedy do 31. března.

Deset procent natvrdo

Nepředáte-li své daňové přiznání správci daně, tedy finančnímu úřadu včas, je třeba počítat s komplikacemi. „Úřad může zvýšit daň z pozdě podaného přiznání až o deset procent,“ popisuje daňový poradce David Krch. Tuto sankci sice finanční úřad nemusí použít, jenže vám to nikdo nezaručí. „Praxe českých finančních úřadů v tomto směru není jednotná,“ podotýká Krch.

Uklidnit vás v tomto případě nemůže ani jinak platné úsloví Kde nic není, ani smrt nebere. „Sankci se nevyhnete, ani když nevykazujete daňovou povinnost nebo máte daňovou ztrátu,“ upozorňuje daňový konzultant Apogeo Tax Vlastimír Čech. V tomto případě vám totiž finanční úřad může uložit pokutu. Tato pokuta hrozí obecně i v případech, kdy nebylo daňové přiznání podáno vůbec. „Při opakovaném nesplnění povinnosti může tato pokuta činit až dva miliony korun,“ konstatuje Čech.

Úroku se vyhnete jen stěží

To, zda vám správce daně uloží pokutu nebo povinnost zaplatit daň zvýšenou až o deset procent, je jen na jeho uvážení. Další sankci – úrok z prodlení – vám však vyměřit musí. „Ukládá mu to totiž zákon. V odůvodněných případech je ale možné správce požádat o prominutí tohoto úroku,“ doplňuje Krch. Úrok se počítá ode dne následujícího po datu splatnosti daně až do data zaplacení. „Jeho výše odpovídá ročně výši repo sazby ČNB zvýšené o 14 procentních bodů,“ konkretizuje Čech.

CO DĚLAT, KDYŽ NESTÍHÁM:

•zplnomocnění daňového poradce prodlouží lhůtu k podání přiznání o tři měsíce

•můžete podat žádost o prodloužení lhůty pro podání daňového přiznání

•lepší je podat v termínu neúplné přiznání než žádné

•pokud máte hotové přiznání, ale chybějí vám peníze, můžete požádat o posečkání či splátky

Nechcete-li narychlo shánět daňového poradce, máte další možnost. „Můžete podat žádost o prodloužení lhůty pro podání daňového přiznání,“ uvádí tiskový mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Za žádost zaplatíte 300 korun a musíte ji stihnout podat do konce března. „Správce daně ovšem nemusí žádosti vyhovět,“ podotýká Čech. Minimálně však žádostí získáte čas do chvíle, kdy vám bude doručeno jeho rozhodnutí.

BRAND24

Třetí možností je podat nepřesné či neúplné daňové přiznání. „Podání neúplného přiznání včas a následující podání dodatečného přiznání po zákonné lhůtě je zcela jistě lepší variantou než pozdní podání kompletního přiznání,“ srovnává Krch. Tento postup totiž eliminuje možnou sankci zvýšení daně až o deset procent. „Pokud ale bude daň v dodatečném přiznání vyšší než ta, kterou jste přiznali původně, ze zjištěného navýšení budete muset zaplatit úrok z prodlení,“ upozorňuje Čech.

A co dělat v případě, že daňové přiznání máte hotové, ale chybí vám peníze na daň? „Můžete podat žádost o posečkání nebo o zaplacení daně ve splátkách,“ radí Čech. Žádost musí být řádně zdůvodněna a je třeba ji podat do konce března. Podléhá správnímu poplatku 400 korun. Správce daně jí opět není povinen vyhovět. Pokud to však udělá, nebude to zadarmo. „Daňový dlužník musí zaplatit úrok z odložené částky daně ve výši repo sazby ČNB zvýšené o sedm procentních bodů,“ říká Čech.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).