Menu Zavřít

Daně a společníci s. r. o.

14. 7. 2003
Autor: Euro.cz

vaše dotazy, naše odpovědiJaké daně mají povinnost platit společníci s. r. o. při výběru zisku společnosti a mají povinnost z této částky navíc zaplatit i sociální a zdravotní pojištění?Daňová povinnost pro společníky s. r. o. je v zásadě totožná s povinnostmi zaměstnanců. Zákon č. 586/1992 Sb.

vaše dotazy, naše odpovědi

BRAND24

Jaké daně mají povinnost platit společníci s. r. o. při výběru zisku společnosti a mají povinnost z této částky navíc zaplatit i sociální a zdravotní pojištění?

Daňová povinnost pro společníky s. r. o. je v zásadě totožná s povinnostmi zaměstnanců. Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů uvádí v § 6 odst. 1, že za příjmy ze závislé činnosti se považují i ty, které jsou vypláceny za práci výše zmíněným společníkům, členům družstev a jednatelům s. r. o. Pokud jde o úhrady plateb pojistného, je totožné se zaměstnanci. Důležité je vnímat rozdíl mezi členem statutárního orgánu (představenstvo) a družstva. Tam je příjem členů statutárních orgánů daněn shodně jako u zaměstnanců (nejde však o daňový náklad pro plátce), ale nepodléhá pojistnému. Na druhé straně jsou pak příjmy společníků, jednatelů, kde je režim totožný se zaměstnanci. Existují výjimky z daného ustanovení, a to jsou příjmy - autorské honoráře, které jsou zdaňovány až konečným příjemcem-autorem (nejde-li o příjem z pracovněprávního vztahu). Problematika tzv. „výběru zisku“ je postavena daňově na oboru „kapitálových příjmů“. Tam je podíl na zisku (po zdanění právnickou osobou jde o 31 %) zdaňován 15% zvláštní sazbou daně podle § 36 ZDP hned u zdroje (při výplatě, připsání úhrady ve prospěch poplatníka-společníka). V některých případech výplat nerezidentům může být dnem zdanění i moment zaúčtování (§ 38d ZDP). Společník tedy obdrží 85 % a tato částka již nepodléhá žádnému odvodu. Podle ustanovení § 36 odst. 2 se za podíly na zisku považují i částky použité ze zisku po zdanění na zvýšení vkladu, a naopak podíly na zvýšení základního kapitálu podle § 144, resp. § 208 obchodního zákoníku, byl-li zdrojem tohoto zvýšení zisk společnosti nebo fond vytvořený ze zisku. Poslední poznámkou k tématu je daňový režim osvobození při prodeji podílů na společnosti. Jde o naplnění časového testu pěti let, poté je příjem od daně osvobozen § 4 odst. 1 písm. r) ZDP.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).