Menu Zavřít

Dana Pelejová: Služby nejsou na úrovni

16. 4. 2007
Autor: Euro.cz

„Cykloturisté nacházejí v České republice bohatou síť cyklotras, chybí však nabídka služeb odpovídající evropským standardům,“ tvrdí Dana Pelejová. Dana Pelejová již dva roky vede občanské sdružení Přátelé dílny Romany Hulíkové, které je součástí penzionu v Děbolíně u Jindřichova Hradce.

„Cykloturisté nacházejí v České republice bohatou síť cyklotras, chybí však nabídka služeb odpovídající evropským standardům,“ tvrdí Dana Pelejová.

Dana Pelejová již dva roky vede občanské sdružení Přátelé dílny Romany Hulíkové, které je součástí penzionu v Děbolíně u Jindřichova Hradce. Ten se zaměřuje právě na cykloturistiku. „Pořádáme kulturně-společenské akce, k nimž patří i otevírání místní cyklostezky a péče o ni,“ vysvětluje.

BOHATSTVÍ SI NEUVĚDOMUJEME

Potenciál České republiky jako cykloturistické oblasti je podle ní obrovský. Historické a přírodní skvosty se počítají na stovky, jen se je musíme naučit dobře prodat a lépe o ně pečovat. Velkou předností jsou i bohaté zvyky a tradice. „Každému návštěvníkovi máme co nabídnout. Jen si toto bohatství, na rozdíl od našich nejbližších zahraničních sousedů, bohužel příliš často neuvědomujeme,“ soudí.

Domácí i zahraniční cykloturisté nacházejí v Česku bohatou síť cyklotras, chybí však nabídka služeb odpovídající evropským standardům. Zavedení jednotné certifikace Cyklisté vítáni nabízí cykloturistům jednoduchý přehled o místech, kde se o ně skutečně náležitě postarají. Jde o možnost ubytování na jednu noc, energeticky vydatné snídaně, základní nářadí na opravu kola, možnost vyprání a usušení výstroje, cykloturistické mapy a další služby.

BRAND24

VEDOU JIŽNÍ ČECHY

Cykloturistiku lze provozovat téměř kdekoli, u Pelejové však vedou jižní Čechy. „Jsou cyklostezkami doslova protkány, nabízejí cyklistům kvalitní zázemí a nepřeberné množství turistických cílů,“ tvrdí. Doslova srdeční záležitostí jsou pro ni přírodní stezky Greenways na dálkové trase Praha -Vídeň. „Já se snažím pomáhat jejich rozvoji a péči o ně na Jindřichohradecku. Na stezky Greenways bych pozvala jak rodiny s dětmi, tak i sportovně založené jedince,“ poznamenává. Tyto stezky jsou podle ní kvalitně značené a zpravidla vedou po dobrých, nefrekventovaných komunikacích. „Jako velice zajímavé shledávám objekty zážitkové turistiky, například výtvarnou Dílnu Romany Hulíkové. Všichni návštěvníci, především děti, zde mají možnost vyrobit si vlastní originální výrobky z keramiky a přírodních materiálů,“ říká.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).