Menu Zavřít

Dáme lidem práci

11. 11. 2005
Autor: Euro.cz

Z Ústí určitě neodejdu, slibuje Petr Gandalovič

Na jeho volební obvod bude půl roku upřena pozornost celé republiky. Primátor Ústí nad Labem a krajský volební lídr ODS Petr Gandalovič se ve volbách do sněmovny příští rok na jaře střetne se sociálnědemokratickým premiérem Jiřím Paroubkem. „Vyhrajeme. Celostátně, i na Ústecku,“ tvrdí Gandalovič.

EURO: Menšinové komunity rozpoutaly ve Francii pouliční válku. Máte jako primátor města „proslaveného“ Matiční ulicí klidné spaní? GANDALOVIČ: Tady je zásadní rozdíl. Francie má pět milionů arabských přistěhovalců, to už je nějaká masa. Její vyloučenost je založena na odlišném náboženství a na totálně odlišné mentalitě. Vyloučenost našich romských spoluobčanů je naopak čistě ekonomická. Nemají odlišnou víru. Může se však stát, že jejich sociální situace při významné drogové závislosti nebo predátorské vnitřní kriminalitě typu lichvy a předražených nájmů vyvře na povrch v podobě bouří, jaké vypukly na Slovensku po zavedení sociálních reforem.

EURO: V ústecké čtvrti Předlice už bitky vypukly. Jaké nabízíte jako politik řešení? GANDALOVIČ: V Předlicích jde o problém koncentrace sociálně vyloučeného obyvatelstva. Řešení má dvě roviny. Represivní: policie a pořádkové jednotky musejí být přítomny v ulicích. A preventivní: péče o vyšší vzdělanost mládeže a o to, jak tráví volný čas.

EURO: Čím chcete být pro Severočechy v Praze užitečnější než Jiří Paroubek? GANDALOVIČ: Takhle personifikované to není. Spíše jde o to, čím by bylo pro náš region prospěšnější, aby vyhrála ODS, a ne sociální demokracie. A to je jasné. ČSSD není schopna vyřešit ani nezaměstnanost, ani bezpečnost. Vždyť nezaměstnanost na Ústecku stoupla za její vlády asi dvojnásobně! Chtějí dát lidé této straně šanci potřetí?

EURO: Jenže současná vláda ČSSD může kraji nabídnout peníze. GANDALOVIČ: To je pravda. I já jsem jako regionální politik rád za každou podporu od státu. Nebudu ji odmítat jenom proto, že s penězi přišel můj politický soupeř. Budu-li zvolen - ať se ocitnu v jakékoli pozici - chci se snažit dál pro svůj region prostředky získávat. Občané by ale měli rozlišovat, že péče o strukturálně postižené regiony je do jisté míry povinností státu. Žádný politik by z toho neměl dělat dáreček.

EURO: Ale ani vy nepřistupujete před voliče s prázdnýma rukama: ústecká radnice získala od Evropské investiční banky (EIB) jednomiliardový úvěr. GANDALOVIČ: To je něco jiného. Úvěr byl připraven ještě předtím, než jsme vůbec věděli, že pan premiér Paroubek vstoupí do Ústeckého kraje. Spíš bych vyzdvihl, že Ústí bylo při jednání s EIB úspěšné.

EURO: Ve stínové vládě ODS jste ministrem pro místní rozvoj. Faktickým šéfem resortu byl donedávna právě premiér Paroubek. Troufnete si na Ústecku protlačovat rychlou deregulaci nájemného? GANDALOVIČ: Fungující trh s byty by ochránil možná lépe nájemníka než vlastníka domu. Protože nájemník se v okamžiku, kdy dostane nepřijatelné podmínky, poohlédne po bytě jinde. A v té chvíli má pronajimatel problém: přišel o nájemníka, který byl ochoten řádně a pravidelně platit. Kde je trh s byty široký, tam regulace skutečně není potřeba.

EURO: Jaké deregulační kroky máte v plánu? GANDALOVIČ: ODS jde především o kvalitní deregulaci právní, protože ta s sebou nese deregulaci ekonomickou. Jestliže bychom všechny dekrety, které jsou dnes smlouvány na dobu neurčitou, nějak dokázali zákonem povinně překlopit ve smluvní vztah dvou stran, cena se začne utvářet na trhu. Pak můžeme hledat mechanismus, který by vlastníkovi vysokého procenta bytového fondu v obci zamezil zneužívat dominantního postavení na trhu.

EURO: ODS chce ale ministerstvo pro místní rozvoj zrušit. Chystáte se na resort průmyslu? Nebo jako bývalý diplomat na ministerstvo zahraničí? GANDALOVIČ: Všechny tyto otázky jsou velmi předčasné. Naše ohlášená reforma ministerstev je reakcí na nedotaženou reformu veřejné správy. Například vstupem do Evropské unie přešla veškerá naše zahraniční obchodní politika na orgány unie. Nevidím tudíž důvod, proč má ministerstvo průmyslu a obchodu mít v Pečkárně (pražský Petschkův palác, sídlo bývalého ministerstva zahraničního obchodu – pozn. red.) útvar s mnoha lidmi, kteří sjednávali obchodní dohody. Je čas uvažovat o sloučení hospodářských ministerstev do jednoho širšího resortu.

EURO: Nezaspala ODS začátek volební kampaně? Zatímco premiér Paroubek objíždí republiku, o Mirku Topolánkovi tolik slyšet není. GANDALOVIČ: Představitelé ODS v současné době poměrně intenzivně pracují v regionech. Mají systém určitých přednášek, setkání jak s občany, tak s odbornější veřejností…

EURO: Není to málo? GANDALOVIČ: Byli jsme vždy stranou, která se velmi snaží být v kontaktu s lidmi. Že vyhráváme krajské volby i v regionech, kde to není pravděpodobné, je toho důkazem. A také tato regionální etapa naší kampaně je prostě potřebná. Teprve pak přijdou na řadu národní média a billboardy.

EURO: Když je ODS úspěšná v regionech, proč nasadila do boje o sněmovnu tak málo regionálních politiků? GANDALOVIČ: To je těžká otázka. Regionální politici před rokem vyhráli volby a nemyslím si, že by kreditu ODS prospívalo, kdyby najednou všichni řekli : Děkujeme, že jste nám dali důvěru, my se teď tady na to vykašleme a jdeme do parlamentu. Naši hejtmani něco slíbili a dodrží to. Třeba potom nastane čas, kdy se vrhnou o ten stupeň výše. Navíc chápu, že je to v regionech baví. Teprve teď totiž kraje mohou samy rozhodovat o nějakém koláči peněz.

EURO: Vy však do celostátní politiky odcházíte. GANDALOVIČ: Však také cítím velký rozdíl mezi parlamentní a komunální politikou. Musím se začít věnovat tématům, která jsou nad rámec těch komunálních. Navíc když musíte jít do nějaké televizní debaty, záleží na tom, zda dokážete ofenzivně mluvit. Na argumentech během těch padesáti minut až tolik nezáleží.

EURO: Půjdete do přímé diskuse s Jiřím Paroubkem? GANDALOVIČ: Myslím, že pana premiéra ve vhodný čas vyzvu k jakési diskusi. Ale na regionální úrovni. Nebudu si hrát na to, že jsem jeho celostátním soupeřem. Jeho oponentem je předseda Topolánek a ODS jako taková. Já jsem se pouze ocitl v zajímavé situaci, protože se pan Paroubek mylně domnívá, že to na Ústecku bude mít lehké.

EURO: Na co jako představitel pravicové strany nalákáte nezaměstnané voliče? GANDALOVIČ: Musím být schopen vyargumentovat, že naše návrhy sice nejsou sociální, ale také nenabízíme žádný nebezpečný modrý experiment. Naše recepty už zafungovaly na Slovensku, kde nezaměstnanost začala díky reformám klesat. Když se nám podaří sto tisíc nezaměstnaných učinit zaměstnanými, nejenže snížíme mandatorní výdaje a ulehčíme státnímu rozpočtu, ale učiníme z těchto občanů šťastnější lidi, protože si budou sami sebe víc vážit. Také z nich ale budou plátci daní.

EURO: A jak najdou to zaměstnání? GANDALOVIČ: Musíme podporovat prostředí pro malé a střední podnikání. Ze světa je známo, že často se stávají nezaměstnanými živnostníci, kteří ukončili podnikání. Chceme, aby buď tito lidé začali znovu podnikat, nebo aby vznikaly malé aktivní podniky v oblasti služeb, kde se na jednotku obratu vytváří nejvíc pracovních míst. Protože v halách s moderními technologiemi se dnes místo dělníků procházejí operátoři techniky, tam pracovní místa nevznikají. Podpora středního stavu a menších podnikatelů bude v úpravě živnostenského zákona, regulací, Zákoníku práce, daňového systému.

EURO: Čím to, že hitem ODS už není rovná daň? GANDALOVIČ: Když v našem regionu použijete téma rovné daně, tak je to – vytrženo z kontextu – těžko vysvětlitelné. Chceme, aby se do ekonomického života vrátily desítky, ba stovky tisíc lidí. Než abych někomu vysvětloval výhody rovné daně, tak se snažím mu vysvětlit širší balík ekonomických a sociálních reforem, které z nezaměstnaných mají udělat zaměstnané.

BRAND24

EURO: Premiér Paroubek slibuje věrnost voličům. Co slibujete vy? GANDALOVIČ: V první řadě to, že z Ústí neodejdu. Když jsem se kdysi stal náměstkem ministra životního prostředí a potom diplomatem, Ústí jsem na delší dobu opustil. Musel jsem si svůj comeback vybojovat. Cítím, že každý politik musí mít domácí hřiště, na které se nejen vrací, ale na kterém je také pořád doma.

EURO: Tipněte si výsledek voleb na Ústecku. GANDALOVIČ: Myslím, že v celostátních volbách ODS přesvědčivě vyhraje. Náskokem v řádu procent, zřejmě méně než deseti. To dnešní dotahování ČSSD je jen výkyv. Věřím, že i v ústeckém kraji vyhrajeme, byť s podstatně menším náskokem.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).