Menu Zavřít

Dáma v černých

16. 5. 2002
Autor: Euro.cz

Úvěr po IPB šéfku Oskara v noci nebudí

Hranice jednoho milionu zákazníku dosáhl nejmladší mobilní operátor Oskar v polovině dubna, tento týden by měl ohlásit první kladné hospodářské výsledky ve své historii. Týdeník EURO získal informace, že hospodaření společnosti Český Mobil, která síť provozuje, se poprvé dostalo do černých čísel. Jde o hospodářský výsledek před zahrnutím úroků, daní a odpisů (EBITDA). Oskar tedy první kvartál letošního roku hospodařil s provozním ziskem. „Plán počítal s tím, že hranici z negativní do pozitivní překročíme ve druhém čtvrtletí letošního roku. Prakticky se nám to podařilo již v prvním čtvrtletí, dva po sobě jdoucí měsíce – únor a březen - byly již nad nulou,“ uvedla pro týdeník EURO výkonná viceprezidentka firmy Karla Stephensová.

EURO: Není neobvyklé, že když se podaří překonat kladnou hranici, hospodaření se dlouhodobě nad nulou neudrží. Nebojíte se toho?
STEPHENSOVÁ: Věříme, že tento příznivý trend bude pokračovat v souladu se zvyšováním našeho tržního podílu. Další věc je, že kdybychom nyní další růst pozitivních čísel neudrželi, byl, by to od nás jako managementu značně nezodpovědné.

EURO: Jaké jsou plány hospodaření pro letošní rok?
STEPHENSOVÁ: Do konce roku předpokládáme růst už jen v černých číslech.

EURO: V jakých řádech se bude pohybovat?
STEPHENSOVÁ: Naší mateřskou společností nám bohužel není umožněno veřejně predikovat čísla do budoucna. Nyní na trhu vládne situace, ze které profituje především zákazník, což potvrzuje i zvýšení penetrace na 67 procent ke konci roku 2001. Je to tvrdý rok.

EURO: Mohou z toho nějak profitovat i vaši klienti?
STEPHENSOVÁ: Kombinace dosažení milionu zákazníků a překonání psychologické hranice z červených do černých čísel je důležitým znamením především pro akcionáře. Zprávou, že takový byznys má v Česku smysl. Pro zákazníka je to další povrzení, že Oskar je hráčem, s nímž je třeba na trhu počítat.

EURO: Pokud vezmeme dva a čtvrt roku od zahájení provozu, je to pro akcionáře překvapení?
STEPHENSOVÁ: Předminulý týden jsme měli schůzku s našimi akcionáři, na níž v zásadě všichni konstatovali, že jsou velmi spokojeni s výsledky Oskara. V době, kdy telekomunikační trhy nevypadají zrovna nejlépe, ho považují za velmi zdravou investici.

EURO: Kromě Oskara vlastní vaše mateřská firma, kanadská společnost TIW, také rumunského operátora Mobifon. Neuvažujete o vybudování většího impéria?
STEPHENSOVÁ: Máme tým, který se specializuje na vyhledávání nových možných dalších investic. Jsme aktivní na Slovensku, zabýváme se možnostmi investic v Chorvatsku a Srbsku.

EURO: V tisku se několikrát objevily také zprávy o prodeji Oskara.
STEPHENSOVÁ: Domnívám, že TIW může být spokojena s investicí do Clearwave (holding, který spravuje aktivity ve střední a východní Evropě), protože obě investice jsou zabezpečené a z finančních pohledů vlastně jištěné. Navíc není ani dobrá doba nyní prodávat. Je zřetelné, že v tuto chvíli, kdy nepanuje v telekomunikačním odvětví velká důvěra investorů a akcie se pohybují nízko, by byla cena nižší než za několik let.

EURO: Jednou jste řekla, že vše je jen otázkou ceny. Můžete říci svůj soukromý odhad ceny za Oskara?
STEPHENSOVÁ: Často o tom debatujeme, protože je někdy dobré vědět, jakou hodnotu firma vlastně má. Ovšem dokud někdo nepřijde a neřekne, že má zájem, nepoloží nabídku na stůl, tak se nijak důsledně touto otázkou nezabýváme. Když se na to podíváte z pohledu investice téměř 350 milionů dolarů, kterou investoři do oskara vložili, nemá cenu prodávat, dokud se tato částka nevrátí. Cena tudíž nemůže být nižší, ale musí být o hodně vyšší.

EURO: Takovou nabídku na stůl ještě nikdo nepoložil?
STEPHENSOVÁ: Ne. A taky jsme nikdy nikoho nevyzývali, aby to udělal.

EURO: Hodně se v poslední době hovoří o úvěru bývalé IPB, který teď vlastní ČSOB a měl by být vyveden do České konsolidační agentury. Probíhají nějaká jednání mezi Oskarem a bankou či agenturou?
STEPHENSOVÁ: Ve chvíli, kdy belgická KBC vstoupila do ČSOB a došlo ke převzetí IPB, střetly se limity, které Belgičané mají interně nastaveny pro investice v telekomunikační sféře. Najednou zjistili, že mají dalšího mobilního operátora ve svém úvěrovém portfoliu, a to bylo třeba řešit.

BRAND24

EURO: Neuvažovalo vedení firmy nebo akcionáři o předčasném splacení tohoto úvěru?
STEPHENSOVÁ: Pracuje se na několika řešeních této záležitosti, k finálnímu se zatím nedospělo. Jde o to, aby bylo akceptovatelné pro obě strany.

EURO: Není to rizikové pro provoz Oskara?
STEPHENSOVÁ: Nejde o věc, která by mě v noci budila. Ta část, která z celkové výše úvěrů spadá na bývalou IPB, je minimální procento (pozn. red. - týdeníku EURO má informace, že dlužná suma dosahovala loni na jaře zhruba 196 milionů korun). Čtvrtletní vývoj Oskarova EBITDA (v milionech dolarů) 1/2001 -19,1
2/2001 -11,2
3/2001 -5,8
4/2001 -4,2
1/2002 +0,9
Pramen: Týdeník EURO

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).