Menu Zavřít

Další rok nízkých sazeb

2. 1. 2007
Autor: Euro.cz

VÝHLED NA ROK 2007Co přinese letošní rok v oblasti financí? Především další růst kurzu koruny. Exportujícím firmám se tedy vyplatí zajištění proti kurzovému riziku. Vánoce Češi oslavili s nejnižšími úrokovými sazbami v Evropské unii.

VÝHLED NA ROK 2007 Co přinese letošní rok v oblasti financí? Především další růst kurzu koruny. Exportujícím firmám se tedy vyplatí zajištění proti kurzovému riziku. Vánoce Češi oslavili s nejnižšími úrokovými sazbami v Evropské unii. Bankovní rada České národní banky na svém posledním loňském měnovém zasedání nezměnila klíčovou repo sazbu, a Češi tak vkročili do nového roku s laťkou na 2,5 procentech. „V období, kdy koruna láme jeden rekord za druhým, se sazby nezvyšují. Silná koruna totiž působí výrazně protiinflačně,“ vysvětluje analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. „Naše prognóza počítá se zhodnocením koruny do dvou měsíců až na 27,30 - 27,40 koruny za euro, pak by měla nastat korekce. Proto očekáváme další růst úroků nejdříve na konci prvního čtvrtletí. Čekáme, že ČNB zvýší sazby dvakrát, pokaždé o 0,25 procentního bodu,“ dodává. Výsledkem pozvolného růstu sazeb bude mírné zdražení hypoték a spotřebitelských úvěrů. S výrazně posilující českou korunou je zapotřebí počítat i podle předsedy Českého statistického úřadu Jana Fischera. Podle předpovědí se letos posune až k hranici 27 korun za euro. Dolar by dokonce mohl být za méně než 20 korun. Další zhodnocování koruny předpovídají i analytici společnosti Patria Finance. „V roce 2010 by se měl kurz pohybovat kolem úrovně 26 korun za euro, u dolaru pak kolem 21 korun. Pokud by se v České republice začalo platit eurem v roce 2012, mohla by se výměna uskutečnit v kurzu jedno euro za 25 korun,“ domnívá se David Marek, analytik Patria Finance. Zhodnocování nutí exportující firmy zajišťovat se proti kurzovému riziku. Trendem letošního roku by mělo být zajištění na delší období, třeba i do doby očekávaného přijetí eura. KOUPIT AKCIE, NEBO DRŽET? Co lze čekat v letošním roce od českého kapitálového trhu? Tytam budou automatické zisky z investice do čehokoliv v systému SPAD. Již loňský rok přinesl po delší době ztrátu pro akcie Komerční banky (hodnota titulu meziročně klesla o sedm procent), Českého Telecomu (minus 9 procent) a především Philip Morris (minus 38 procent). Naopak nejvýraznější růst loni zaznamenaly akcie společnosti Orco (přes 56 procent), následované ČEZ (35 procent). Burza získala koncem loňského roku do SPAD dva nové tituly: akcie developerské společnosti CME a výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens. Patria Finance doporučuje zmíněné akcie koupit nebo držet, žádná nemá doporučení prodat. Cílové ceny jsou vesměs nad nynějšími tržními. Největší růstový potenciál se letos předpokládá u akcií Komerční banky, CME a Orca. Podle Patrie by tedy měl mít český trh prostor pro další růst. To však platí pro dlouhé období - v krátkém a středním výhledu působí na akcie spousta dalších vlivů, které způsobují kolísání kurzů oběma směry. Letos bude pražská burza sbírat první pořádné zkušenosti se sofistikovanějšími produkty - deriváty. Obchodovat se bude s futures na pražský index PX. Přibyly také certifikáty na zahraniční indexy, ropu či zlato. FÚZE A FÚZE**

BRAND24

Na bankovním trhu letos pokračují dvě již ohlášené fúze. Pod křídly italského vlastníka UniCredito se slučují Živnostenská banka a HVB Bank. „Předpokládáme, že ke spojení dojde ve druhé polovině roku. Do té doby budou obě banky nadále působit samostatně. Pro klienty platí všechny stávající obchodní podmínky i kontakty,“ říká mluvčí Živnostenské banky Ivo Polišenský.

Druhá fúze se týká Raiffeisenbank a eBanky, kterou rakouská skupina koupila od společnosti PPF. Sloučení bude právně dokončeno zřejmě až počátkem roku 2008.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).