Menu Zavřít

Další problematická daňová novela je na světě

19. 9. 2005
Autor: Euro.cz

BOJ O ODPOČTY DPH Novela zákona o dani z přidané hodnoty začne platit 1. října. Kolem jejího znění vznikla již dříve velká diskuze - hrozí prý riziko, že podnikatelé budou moci odpočítávat daň až v momentě, kdy prodají to, co vyrobili.

BOJ O ODPOČTY DPH Novela zákona o dani z přidané hodnoty začne platit 1. října. Kolem jejího znění vznikla již dříve velká diskuze - hrozí prý riziko, že podnikatelé budou moci odpočítávat daň až v momentě, kdy prodají to, co vyrobili.

Ministerstvo financí nevidí v novele zákona o dani z přidané hodnoty nic problematického, podnikatelé si už tak jistí nejsou. Kdo měl pravdu, nakonec rozhodnou svým chováním finanční úřady. Protože ani po Klausově podpisu není zcela jasno!

Hospodářská komora ČR vyjádřila rozhodný nesouhlas s ustanovením, které praví: „Nárok na odpočet daně má plátce, pokud přijatá zdanitelná plnění použije pro uskutečnění své ekonomické činnosti. Nárok na uplatnění odpočtu daně vzniká dnem, ke kterému vznikla povinnost přiznat daň na výstupu.“ Jinými slovy, odpočítávat se nebude například hned po koupi materiálu, ale až se prodá výrobek. Komora upozornila, že to bude znamenat podstatné zvýšení administrativní zátěže podnikatelů a v mnoha případech prakticky znemožní uplatňování odpočtu DPH. Pro firmy by to znamenalo blokované peníze, což by v některých případech mohlo příslušný podnik i „položit“.

Proto prezident komory Jaromír Drábek poslal prezidentu republiky dopis, v němž ho žádal, aby zákon o finančních konglomerátech nepodepisoval.

ZÁVAZNĚ NEZÁVAZNÝ POKYN

„Výklad hospodářské komory týkající se uplatnění nároku na odpočet daně na vstupu považuje ministerstvo financí za chybný a jeho aplikaci v praxi za vyloučenou,“ uvedl mluvčí ministerstva financí Marek Zeman. Ministerstvo předává finančním ředitelstvím a finančním úřadům informace o nových zákonech a jednotnost jejich postupu je tak podle Zemana zajištěna. Podnikatelé však mají s jednotností postupu těchto úřadů své vlastní zkušenosti, které hovoří o pravém opaku.

Ministerstvo financí nicméně vydalo v reakci na aktivity hospodářské komory výklad, který podle Drábka v podstatě eliminuje možnosti různých výkladů sporných ustanovení zákona o dani z přidané hodnoty. „Trvám na tom, že způsob, kterým byla do tohoto zákona transformována ustanovení evropské směrnice, byl nešťastný a nabízí více možných výkladů, včetně toho, že odpisy bude možné uplatnit až ve chvíli dokončení investice,“ uvedl Drábek. Metodický pokyn ministerstva financí je pro něho nicméně alespoň částečnou satisfakcí a vnímá ho jako závazek rezortu, že podobné podmínky nebudou uplatňovány. „Naše snaha tedy v tomto smyslu nebyla zbytečná. Faktem ale je, že v případném právním sporu není metodický pokyn právně závazným dokumentem,“ připouští Drábek. Editační povinnost (jednotný výklad právních předpisů, podle kterého se pak budou chovat všechny finanční úřady), po které podnikatelé už dlouho volají a kterou má v programu prosazovat i Rada pro rozvoj podnikatelského prostředí, stále ještě není zavedena. A vzhledem k tomu, že metodický pokyn není vymahatelný, podnikatel, který by se dostal do problémů s berňákem, se nebude mít kam odvolat.

MADE IN KOCOURKOV

Prezident hospodářské komory označil způsob předložení novely zákona o DPH za obcházení legislativních pravidel vlády. Poslaneckou iniciativu návrhu novely nedostali podnikatelé k připomínkovému řízení a odborná veřejnost se k němu nemohla vyjádřit. „Jednotlivé rezorty tak porušují pravidla, která si sama vláda stanovila,“ řekl Drábek. Dalším momentem je pak podle něho samotné hlasování v parlamentu. „Připadám si jako v Kocourkově, když zjistím že poslanecká sněmovna rozhoduje o možnosti privatizace nemocnic v rámci hlasování k zákonu o hluku,“ uvedl.

Podle Drábka je takových případů celá řada a často se přijímají narychlo a „nestandardními“ postupy právě novely daňových zákonů. „Není přeci možné, aby kvůli neschopnosti dodržování termínů byla neustále obcházena legislativní pravidla vlády,“ konstatoval Drábek.

Právě potřeba dostat urychleně novelizované ustanovení do zákona o DPH a doladit ho se Šestou směrnicí Evropské unie vedla k tomu, že se daňová novela „svezla“ se zákonem o finančních konglomerátech.

ELEKTRONICKÉ ÚČETNICTVÍ

BRAND24

Chceme-li na novele zákona o dani z přidané hodnoty, která nabyde účinnosti 1. října, najít něco pozitivního, pak to bude zřejmě možnost vést účetnictví a vystavovat účetní a daňové doklady v elektronické podobě. Tu podnikatelé zatím neměli. Dosud mohli zájemci podávat elektronicky přiznání k dani z příjmů, silniční dani a DPH. Přes internet mohli posílat i evidenční listy České správě sociálního zabezpečení.

DŮSLEDKY NEJASNÉHO VÝKLADU NOVELY ZÁKONA O DPH PODLE HOSPODÁŘSKÉ KOMORY

  • Podnikatelé nebudou moci uplatnit odpočet DPH i investic zejména při zahájení podnikání až do dne, kdy prodají první výrobky vyrobené prostřednictvím pořízené investice.
  • Podnikatelé nebudou moci uplatnit odpočet DPH u věcí pro svou spotřebu, která je nutná pro zabezpečení ekonomické činnosti (CD, počítače, nábytek).
  • U nakupovaných komponent pro určitý výrobek si podnikatel nebude moci odečíst DPH při jejich pořízení, resp. zaplacení, ale bude to možné až při prodeji výrobků. Po celou dobu bude muset daný případ evidovat. Pokud výrobek neprodá nebo dojde k jeho zničení, ztratí podnikatel možnost uplatnit odpočet DPH.
  • Při dodávkách materiálů, které se zpracovávají postupně, bude téměř nemožné při prodeji každého výrobku sledovat spotřebu materiálu a tomu odpovídající odpočet DPH.
  • Navržená změna přinese nezbytnost provést odpovídající změny v informačních systémech, což softwarové společnosti do 1. října nestihnou. Navíc to znamená další finanční náklady.
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).