Menu Zavřít

Další prasklá bublina v hedgeových fondech

18. 11. 2008
Autor: Euro.cz

Fondy složené z hedgeových fondů jsou nuceny prodávat...

Celý podtitul: Fondy složené z hedgeových fondů jsou nuceny prodávat, což přispívá k poklesu cen akcií, dluhopisů i komodit

Hedgeové fondy, které bojují s následky nešťastné milostné zápletky s pákovým efektem, zasáhl naplno další problém. Vychází najevo, že značná část takzvaných fondů z hedgeových fondů, jejichž portfolia byla rozdělena do podílů v mnoha jednotlivých hedgeových fondech, byla také založena na vypůjčených penězích. Když se nyní věřitelé dožadují splacení úvěrů, jsou manažeři těchto fondů nuceni uvolňovat aktiva, což vytváří tlak nejen na hedgeové fondy, ale i na obchodování na akciových trzích obecně. Je to „bludný kruh“, říká Kate Hollisová, šéfka pro průzkum fondů ze Standard & Poor’s.
Konstrukce založená na pákovém efektu se bortí a ukazuje se, že fondy z hedgeových fondů jsou v horším stavu než hedgeové fondy samé. Letos ztrácejí 18,8 procenta hodnoty oproti 15,5 procenta v případě individuálních hedgeových fondů. Mezi nejcitelněji zasažené sdružené fondy patří ty, které provozovaly Fix Asset Management, Ontario Partners, HRJ Capital, jehož spoluzakladatelem je bývalá hvězda amerického fotbalu Ronnie Lott. Všichni jmenovaní odmítli situaci komentovat.
Investování do fondů z hedgeových fondů bylo pokládáno za poměrně bezpečné, protože šlo o velké instituce s prověřenými zaměstnanci. Manažeři přesvědčovali klienty, že se vzhledem k rozdělení vkladů do desítek investic nemusejí obávat propadu žádného z portfolií. To se však ukázalo jako falešný argument, který v období boomu ospravedlňoval množství spekulativních investic. Patří sem notoricky známé zajištěné dluhové obligace (CDO), obsahující v současnosti již zdiskreditované hypoteční dluhopisy. Objem trhu přímo koresponduje s výbušností situace. Koncem roku 2007 fondy fondů tvořily 43 procent z celého odvětví hedgeových fondů, což odpovídá 747 miliardám dolarů. Pro srovnání, v roce 2001 to bylo 19 procent, tedy 103 miliard dolarů, jak vyplývá z údajů Hedge Fonds Research.

PŘETÍŽENÍ Asi polovina z tohoto odvětví byla postavena na pákovém efektu. Některé sdružené fondy si půjčovaly od bank, aby mohly koupit aktiva za dva dolary oproti každému jednomu dolaru získanému od investorů. Zprostředkovatelé mezitím přesvědčovali klienty, aby své obchody ve fondech fondů financovali prostřednictvím bankovních úvěrů. Velké banky prodávaly „produkty se zajištěnými výnosy“, deriváty, které klientům měly garantovat, že nepřijdou o jediný cent z počáteční investované částky. Tytéž banky následně využily pákový efekt, aby vytvořily takové pojistky.
Fondy z hedgeových fondů vrstvily jeden pákový efekt na druhý. Vlastnily hedgeové fondy, zadlužené přibližně šesti dolary na každý dolar základního jmění. Jakmile se růst nových půjček zpomalil, fondy z hedgeových fondů začaly ztrácet. „Jakmile pákový efekt začne váznout, všechno se začne hroutit,“ říká Andrea Kramerová, právnička v kanceláři McDermott Will & Emery, která zastupuje hedgeové fondy.
Aby se velké banky jako francouzská BNP Paribas, belgická KBC Group a Royal Bank of Canada ochránily, účtují vyšší poplatky za půjčky, které fondům z hedgeových fondů prodloužily, jindy jim další půjčky zcela odepřely. Právě kvůli potížím se získáním úvěrů musejí manažeři těchto fondů prodávat majetek, což způsobuje další pokles cen cenných papírů, dluhopisů a komodit.
Trh prozatím nezaznamenává žádné známky stabilizace. Podívejme se na CMA Global Hedge PCC, fond z hedgeových fondů, jehož jmění činí 360 milionů dolarů. Portfolio, jež bylo několik let financováno prostřednictvím JPMorgan Chase, Société Générale či HSBC, v současné době spoléhá na úvěr od Citigroup. V držení fondu je 47 jednotlivých hedgeových fondů, které poklesly o jedenáct procent. Když připočítáme pákový efekt, ukazuje se, že CMA Global ztrácí celých 25 procent.
Obezřetná Citi si účtuje za poskytnutí úvěru vyšší poplatky. Manažer Sabby Mionis se proto pokouší podíly v hedgeových fondech prodat, aby snížil zadluženost. Mnohé hedgeové fondy pozastavily výplatu podílníků, což situaci zhoršuje. Mionis nyní vymýšlí způsob, jak vrátit investorům alespoň nějaké peníze „Pro nejbližší budoucnost jsou fondy z hedgeových fondů passé.“

Tabulka:
Nenávratné ztráty Portfolia, která vlastní podíly v mnoha jednotlivých hedgeových fondech, jsou v horším stavu než hedgeové fondy samé
Procenta
Fondy fondů
Hedgeové fondy
Výnosy 2008 Pramen: Hedge Fund Research
*k říjnu 2008

BRAND24

Copyrighted 2007 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Edita Jiráková

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).