Menu Zavřít

Další pokutu už Telecom nedostal

31. 7. 2006
Autor: Euro.cz

AktuálněSpolečnost Telefónica O2, která letos nahradila Český Telecom, nedostane od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) další pokutu za zneužití dominantního postavení, musí ale splnit několik podmínek. Antimonopolní úřad zastavil obnovené správní řízení z roku 2003.

Společnost Telefónica O2, která letos nahradila Český Telecom, nedostane od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) další pokutu za zneužití dominantního postavení, musí ale splnit několik podmínek. Antimonopolní úřad zastavil obnovené správní řízení z roku 2003.

BRAND24

Úřad se začal případem zabývat v roce 2003, kdy si firma GTS Novera stěžovala, že tehdejší Telecom zvýhodňuje svými nabídkami některé alternativní operátory. Podle stěžovatele prý Telecom sjednával s menšími telekomunikačními firmami ceny individuálně a pokud se rozhodly nakoupit víc služeb, platily méně. „Znevýhodněni tak byli soutěžitelé, kteří investovali do výstavby vlastních telekomunikačních okruhů,“ vysvětlil Martin Švanda z tiskového odboru ÚOHS. Telecom podle něj chybu napravil v novém ceníku velkoobchodních služeb, jenž platí od letošního května. Navíc se firma zavázala, že splní několik dalších podmínek.

Celkem už Telecom za porušování hospodářské soutěže zaplatil více než 400 milionů. Jen letos poslal za zneužití dominantního postavení na účet antimonopolního úřadu 285 milionů korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).