Menu Zavřít

Další obět silného jenu. Zisk Toyoty klesl o 15 procent

4. 8. 2016
Autor: čtk

Největší japonské automobilce Toyota Motor klesl v prvním fiskálním čtvrtletí provozní zisk o 15 procent na 642 miliard jenů (153,7 miliardy korun). Důvodem bylo, podobně jako například u výrobce elektroniky Sony, posílení jenu. Firma současně odhad na celý letošní fiskální rok a čeká nejnižší zisk za čtyř roky.

Výsledky však překonaly odhady analytiků dotazovaných agenturou Thomson Reuters, kteří čekali zisk jen 493,5 miliardy jenů. Čistý zisk se snížil o 14,5 procenta. Tržby za tři měsíce do konce června klesly o téměř šest procent na 6,59 bilionu jenů.

Japonský jen v minulém čtvrtletí posílil vůči dolaru o zhruba 11 procent, což zdražuje zboží vyvážené z Japonska, které se tak stává méně konkurenceschopné, a snižuje hodnotu tržeb ze zahraničí při přepočtu na domácí měnu. Toyotě také způsobilo problémy dubnové zemětřesení v Japonsku, kvůli kterému musela pozastavit výrobu.

Přečtěte si více o silné japonské měně

Silný japonský jen po brexitu: co ho může oslabit?

 Japonské jeny. Foto BY CC 2.0. Japanexperterna.se; Flickr

Za celý letošní fiskální rok, který končí v březnu 2017, čeká nyní Toyota pokles provozního zisku o 44 procent na 1,6 bilionu jenů, což bude nejnižší údaj za čtyři roky. Doposud Toyota počítala se ziskem 1,7 bilionu jenů.

Toyota v letošním prvním pololetí přišla o pozici největší automobilky světa. Na tomto místě jí vystřídal Volkswagen. Odbyt Toyoty v pololetí klesl o 0,6 procenta na 4,99 milionu vozů, zatímco prodej Volkswagenu stoupl o 1,5 procenta na 5,12 milionu vozů.


Dále čtěte:

BRAND24

Pod slabší zisky Sony se podepsala ekonomika i příroda

Porsche SE klesl zisk o dvě pětiny


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).