Menu Zavřít

Další miliony na rozvoj zelené energie

14. 6. 2010
Autor: profit

Každý odběratel Zelené energie přispívá desetníkem za dodanou kilowatthodinu. Stejnou částku přidává společnost ČEZ a jednou ročně pak Fond Zelené energie ocení nejlepší nápady na využití obnovitelných zdrojů.

Gymnázium Matyáše Lercha získalo finanční podporu na projekt zvyšování povědomí studentů i veřejnosti o obnovitelných zdrojích energie.

Autor: Skupina ČEZ

Vyrobit co nejvíce obnovitelné energie s co nejmenšími náklady. To je cíl, o který se už čtvrtým rokem v rámci projektu Zelená energie pokoušejí nejrůznější neziskové organizace – školami a výzkumnými ústavy počínaje, přes obce až třeba po domovy důchodců. Letošní vítězové si přitom rozdělí přes 5,6 milionu korun. Tedy za podmínky, že své nápady dovedou do praxe do konce roku.

Vybrat ze 113 většinou kvalitních projektů několik nejlepších nebylo pro Radu Zelené energie jednoduché. „Ceníme si velmi invence autorů jednotlivých projektů přinášet nová řešení, která mají šanci na úspěšnou realizaci. Jejich uplatnění v praxi dosud vždy vyšlo na výbornou,“ konstatoval předseda Rady Zelené energie Josef Tlustý.

Zlatou si odnášejí brikety z fytomasy

Největšího finančního ocenění ve výši 984 tisíc korun se dostalo projektu Vývoj a ověření technologie na výrobu velkoformátových briket z fytomasy, který připravil řešitelský tým Výzkumného ústavu zemědělské techniky. Projekt řeší novou technologii, aniž by bylo nezbytné fytomasu předem drcením nebo šrotováním upravit na jemné částice.

V zemědělství vzniká v současné době značné množství odpadní fytomasy vhodné k energetickému využití. Jde zejména o slámu obilovin a řepky, slámu z kukuřice, produkci travních porostů nebo biomasu z údržby krajiny. Významně se rozšiřují i plochy záměrně pěstované fytomasy pro energetické zpracování, jako je například ozdobnice nebo chrastice rákosovitá.

„Ekonomicky výhodná forma využití této energetické fytomasy je spalování při kombinované výrobě tepla a elektrické energie,“ vysvětluje za řešitelský tým Zdeněk Abrham.

Dostatečné množství cenově dostupných tvarovaných biopaliv umožní rozšířit využití biomasy k energetickým účelům v malých jednotkách do instalovaného výkonu jednoho megawattu. Aplikace nové metody přinese významné snížení spotřeby energie a nákladů na výrobu.

Další v pořadí jsou tepelná čerpadla**

BRAND24

Druhou nejvyšší finanční pomoc v hodnotě 750 tisíc korun získala obec Srní na instalaci tepelných čerpadel. Ta zajistí tepelnou pohodu v základní a mateřské škole horské obce, kde topná sezona trvá minimálně devět měsíců v roce. Tepelná čerpadla nejen významně sníží náklady obce, ale jsou z hlediska ochrany přírody i vhodným řešením v lokalitě Národního parku Šumava.

Šesti sty tisíci korunami mohou shodně v průběhu letošního roku disponovat katedra elektroenergetiky Českého vysokého učení technického a obec Bílá. V prvním případě poslouží na výzkum a vývoj termofotovoltaických systémů umožňujících kombinovanou přeměnu slunečního záření přímo na elektřinu a pomocí koncentrátorů i na energii tepelnou. V druhém případě bude nahrazeno dosavadní vytápění akumulačními kamny v objektech obecního úřadu, mateřské školy a obecní knihovny za topení v automatickém kotli spalujícím dřevěné pelety.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).