Menu Zavřít

Další kolo emisního skandálu? Americký úřad zkoumá, zda VW ničil dokumenty

12. 11. 2016
Autor: ČTK/AP

Americká Federální komise pro obchod (FTC) vyšetřuje, zda německá automobilka Volkswagen v loňském roce záměrně ničila dokumenty související s jejím emisním skandálem.

Americká agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) automobilku loni v září obvinila, že do vozů s naftovým motorem instalovala software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku. Volkswagen pak přiznal, že v USA je tímto softwarem vybaveno takřka 570 tisíc vozů.

FTC podle soudních spisů vyšetřuje podezření na ničení dokumentů souvisejících s emisní aférou od letošního března. Komise nyní žádá soud, aby ji umožnil vyslechnout jednoho z představitelů automobilky.

Mluvčí Volkswagenu Jeannine Ginivanová uvedla, že automobilka „pokračuje ve spolupráci s americkým ministerstvem spravedlnosti a spolupracuje i s dalšími vládními úřady, aby dala věci do pořádku a dosáhla spravedlivého řešení“.

Volkswagen v USA strádá. Čtěte více:

Drsná data pro Volkswagen. Prodej aut v USA se výrazně propadl

 To je Volkswagen.

Obvinění z ničení dokumentů se již dříve objevila v žalobách některých amerických států na Volkswagen. V březnu jeden bývalý zaměstnanec Volkswagenu vypověděl, že byl koncem loňského roku propuštěn, protože se odmítal podílet na krocích, které by vedly k ničení důkazů a bránění spravedlnosti.

Po celém světě se emisní skandál Volkswagenu týká zhruba 11 milionů naftových aut, včetně asi 1,2 milionu vozů české divize Škoda Auto.


Dále čtěte:

BRAND24

Plán urovnání skandálu Volkswagenu v USA schválil soud

Volkswagen dál šetří: v plánu má uspořit 100 miliard ročně


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).