Menu Zavřít

Další fáze prodeje aktiv ČEZ v Bulharsku: mezi čtyřmi zájemci je i Energo-Pro

18. 5. 2017
Autor: Rasch Jan/Euro

Energetická společnost ČEZ postoupila v prodeji svých aktiv v Bulharsku do další fáze. Seznam zájemců zúžila na čtyři společnosti. Jednou z nich je podle tamních médií i česká Energo-Pro. O akvizici mají usilovat ještě dvě domácí společnosti a turecko-bulharské konsorcium.

ČEZ měl vybrané uchazeče požádat o podání závazné nabídky a zároveň bankovních záruk. Složení vybrané čtveřice nechtěla tuzemská skupina komentovat. „V návaznosti na vyhodnocení zájmu o své majetkové účasti v Bulharsku se ČEZ rozhodl zahájit jednání s několika vybranými zájemci, kteří předložili nejlepší nabídku,“ uvedla na dotaz Euro.cz mluvčí ČEZ Alice Horáková.

Jedním z místních zájemců je podle serveru Capital téměř neznámá skupina Inerkom, přičemž původně se spekulovalo o kandidátovi s mírně odlišným názvem – Intercom. Jedná se o skupinu tří firem, která v Bulharsku disponuje třemi fotovoltaickými parky. O aktiva ČEZ usiluje i elektrárna Bobov Dol ze západní části Bulharska.

Podle bulharských médií ale budou mít zmiňovaní kandidáti velké problémy sehnat potřebnou sumu, která by se měla pohybovat kolem 300 milionů eur (8 miliard korun). Z důvodu nedostatečných finančních prostředků měla z výběru už předtím vypadnout rumunská Electrica.

Výsledný výběr by se tak měl zúžit na dva zájemce. Jedním z nich je Energo-Pro podnikatele Jaromíra Tesaře, které už v zemi působí. Jeho konkurencí by mělo být konsorcium složené z bulharské Prista Oil a turecké STFA Yatirim, které podle spekulací jedná s již vyřazenou Electricou o vytvoření silnějšího spolku. Rumunská společnost je však údajně velice opatrná a její začlenění do konsorcia je v tuto chvíli nepravděpodobné.


ČEZ vybere zisky z bulharské divize. Čtěte více

Budova společnosti ČEZ


V nejbližší době by mělo nejprve dojít k definitivnímu vyřazení dvou bulharských zájemců, poté by měl ČEZ přejít do jednání se dvěma zbývajícími subjekty. Termínem pro podání konečné nabídky by měl být 5. červen. Pokud by nakonec uspělo Energo-Pro, může ještě narazit na odpor Komise pro ochranu hospodářské soutěže, protože česká firma by pokrývala až 70 procent trhu s dodávkami energie.

ČEZ oznámil svůj záměr zmapovat zájem investorů v lednu. Dohnaly ho k tomu i problémy s tamními úřady, které vedly až k zahájení arbitráže s Bulharskem. Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš pak v první polovině května oznámil, že se sešly atraktivní cenové nabídky, ze kterých chtěla firma vybrat původně tři kandidáty na takzvaný shortlist.

BRAND24

Bulharská aktiva ČEZ tvoří kromě distribuční CEZ Razpredelenie ještě divize výroby (uhelná elektrárna Varna a fotovoltaická elektrárna Orešac) a obchodu. Česká firma působí v balkánské zemi od roku 2005. Obsluhuje tam přibližně tři miliony zákazníků.

O skupině ČEZ dále čtěte:

ČEZ zařadil zpátečku. Couvá z problémových trhů i z uhlí

Turecké starosti ČEZ: elektrárna Egemer prodělala přes tři miliardy

Aféry a slabé politické krytí. Proč odcházeli šéfové ČEZ?

Fantomas se zlobí. Beneš provádí v ČEZ čistky

ČEZ zřizuje jadernou divizi, povede ji dosavadní šéf Temelína


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).