Menu Zavřít

Další družstvo chce bankovní licenci

20. 10. 2011
Autor: Euro.cz

Finanční trh

BRAND24

Na český bankovní trh zamíří další kampelička. O bankovní licenci hodlá požádat Metropolitní spořitelní družstvo (MSD). Týdeníku Euro to potvrdil šéf představenstva MSD Petr Jánský s tím, že plán je součástí dlouhodobé strategie.
„Změna z družstevní záložny na banku je plánována v souvislosti s dosavadním zvyšováním bilanční sumy, růstem kapitálu a předpokládaným budoucím rozvojem,“ upřesnil Jánský. Záložna nedávno navýšila základní kapitál na 366 milionů korun a ještě do konce roku se chce dostat na 436 milionů. Aby mohla požádat o bankovní licenci, potřebuje alespoň půl miliardy.
Kdy si přesně MSD o licenci u České národní banky řekne, zatím není jasné, podle Jánského to ale bude nejpozději do tří let. „Výhodou transformace na banku bude další rozvoj naší instituce v oblastech, kde Metropolitní spořitelní družstvo dosud nepůsobí, a v možném dalším rozšíření produktové nabídky pro klienty,“ řekl.
Podle expertů budou o transformaci na banku usilovat i alší kampeličky. Úspěšnou přeměnu uskutečnila například Fio družstevní záložna. Své plány požádat o bankovní licenci už dříve zmínil Moravský peněžní ústav, zájem mají i WPB Capital a Unibon. Kampeličky si od bankovní licence slibují především vylepšení své image, ale také možnost nabízet klientům více služeb.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).