Menu Zavřít

Další akvizice CEFC. Od Penty koupila budovu u Florentina za 650 milionů

18. 7. 2017
Autor: čtk

Investiční skupina Penta Investments prodala zrekonstruovanou budovu v pražské ulici Na Poříčí 30 v těsném sousedství administrativního centra Florentinum čínské CEFC za 25 milionů eur, tedy přes 650 milionů korun. CEFC loni od Penty koupila v centru hlavního města i Florentinum za 283 milionů eur, což bylo v přepočtu 7,7 miliardy korun.

V mezinárodním tendru, který trval déle než pět měsíců, se utkali zájemci z Evropy, Asie a Severní Ameriky. „Dům je v centru a zrekonstruovali jsme ho s maximální péčí. Přesto mě překvapila agresivita nabídkových cen. Sedm investorů bylo ochotno dát více než dvacetinásobek ročního zisku před zdaněním. Pro Pentu je to úspěch srovnatelný s prodejem Florentina,“ uvedl ředitel pro rezidenční výstavbu Penty David Musil.

Rekonstrukci domu v sousedství administrativního komplexu Florentinum Penta dokončila ke konci roku 2014. Nejvýznamnějším nájemcem je v současnosti společnost Motel One, která provozuje řetězec 42 designových hotelů v Evropě, v obchodní části budovy pak sídlí lékárna sítě Dr.Max, prodejna luxusních hodinek Koscom a prodejna sýrů a italských specialit La Formaggeria. Pentě při prodeji radila firma Knight Frank.

BRAND24

„Z dlouhodobého pohledu je to pro nás zajímavá investice, která navazuje na námi již vlastněné Florentinum. Nemovitosti jsou dnes velmi žádané a pro polohu budovy, její kvalitu i dlouhodobé smlouvy s nájemníky ji jednoznačně považujeme za dobrou příležitost,“ uvedla výkonná viceprezidentka CEFC Marcela Hrdá.

Penta
Penta je středoevropská investiční skupina, založená v roce 1994. Působí zejména ve zdravotnictví, finančních službách, výrobě, maloobchodu a v realitním developmentu. Spravuje jediný fond svých partnerů. Její portfoliové společnosti zaměstnávají více než 32 tisíc lidí a hodnota aktiv skupiny dosáhla v roce 2016 výše 8,5 miliardy eur. Penta působí ve více než deseti zemích Evropy a má svoje zastoupení v Praze, Bratislavě, Varšavě a Mnichově.
Nákupy CEFC
Šestá největší privátní čínská firma CEFC v poslední době v Česku nakupuje. Získala například 60 procent ve fotbalové Slavii, majoritu ve výrobci nápojů Lobkowicz Group, polovinu ve finanční skupině J&T Finance Group, podíl v letecké společnosti Travel Service a investovala i v mediálních skupinách Médea Group a Empresa Media, s nimiž už ukončila spolupráci.

Přečtěte si také:

Megaobchod na obzoru: CEFC jedná o vstupu do skupiny Penta

Do Česka míří dva velké čínské fondy. Slibují miliardové investice

Skupinu J&T ovládnou z poloviny Číňané. Transakci posvětil ÚOHS


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).