Menu Zavřít

Dálnice se budou stavět za pevné ceny

14. 11. 2005
Autor: Euro.cz

Na Slovensku se budou od příštího roku stavět dálnice a rychlostní silnice za pevné ceny. Nová pravidla, která schválila vláda, mají přinést zlevnění výstavby. Současná legislativa totiž umožňovala výrazné dodatečné navyšování nákladů. Částečnou úpravu cen ale připouští i nová předloha.

Na Slovensku se budou od příštího roku stavět dálnice a rychlostní silnice za pevné ceny. Nová pravidla, která schválila vláda, mají přinést zlevnění výstavby. Současná legislativa totiž umožňovala výrazné dodatečné navyšování nákladů.

BRAND24

Částečnou úpravu cen ale připouští i nová předloha. Pokud například stát nedostatečně připraví projekt a dodavateli vzniknou dodatečné výdaje, může požádat o úpravu ceny. Do ní ale bude moci zahrnout pouze vyšší náklady v období od původního do nového termínu dokončení stavby.

V letošním roce mají výdaje spojené s výstavbou slovenských dálnic a rychlostních silnic stoupnout na 17,9 miliardy slovenských korun proti loňským 9,3 miliardy. Na Slovensku je v současnosti přes 300 kilometrů dálnic, do konce roku by měly být odevzdány do užívání tři úseky v délce přibližně 14 kilometrů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).