Menu Zavřít

Dalimil Vyškovský: Zlomový rok na trhu úroků

3. 1. 2013
Autor: reuters

S to miliard korun – takový je plán letošního deficitu českých státních financí. Na poslední chvíli schválený daňový balíček, prohlašovaný za nutnou součást nižšího schodku, snad přidá část jistoty, s výhledem ekonomiky to však nevypadá lépe než před rokem.

Nabízí se myšlenka, zda všeobecná skepse nenaplní obvyklé „buď pesimistou a budeš příjemně překvapen“, ale na to pravděpodobně ministr financí ani firmy spoléhat nechtějí. Z pohledu financování schodku se v průběhu posledního měsíce mnoho nezměnilo, sazby zůstaly po celý prosinec na historických minimech a ten, kdo je nucen si na budoucí spotřebu půjčovat, si může mnout ruce.

Přebytek volných peněz na trhu a postoj centrální banky, která ve snaze pomoci ekonomice z recese bude dále držet sazby nízko, pro příští měsíce pravděpodobně zachovají dlužníkům přízeň. Otázkou zůstává, co bude dál, pokud letos (konečně) začne fungovat masivní celosvětové monetární uvolňování a světové ekonomiky se obrátí k růstu.

Obrat na trhu úrokových sazeb může přijít záhy. Nejen často citované obavy z budoucí inflace, ale pouhá „normalizace“ úrovně výnosových křivek, která na současných úrovních odpovídá dlouhodobé recesi a obavám z deflace, by mohly poměrně rychle dluhové financování zásadně prodražit.

Český stát má relativní výhodu – pro své potřeby se na trhu hodně předzásobil. Nicméně očekávání trhu jsou stále nastavena na další progresi ve snižování schodků a ministra financí čeká v příštích obdobích ještě hodně práce. Důvěra trhu se rychle ztrácí a obtížně buduje.


Čtěte také:

Kalousek se do loňského rozpočtu vešel. Se čtyřmiliardovou rezervou

Klaus podepsal nejdůležitější zákon. Česká republika má rozpočet

BRAND24

Vláda protlačila rozpočet, schodek bude 100 miliard


Autor je vedoucím obchodování s úrokovými sazbami v Komerční bance

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).