Menu Zavřít

Dalimil Vyškovský: Klid na trhu dluhopisů

8. 11. 2012
Autor: Koláž E15

Na trhu dluhopisů, stejně jako jsme psali minule, klidný podzim pokračuje. Vnější prostředí se během posledních týdnů částečně stabilizovalo, výnosy španělských i italských dluhopisů klesly, a zmírnila se tak nejistota na finančních trzích obecně, mírný optimismus přicházející z posledních ekonomických indikátorů, zejména z USA, rovněž tenze na kreditních trzích uklidňuje.

České dluhopisy jsou na tom z pohledu emitenta stále lépe, trh po celý podzim prakticky zcela ignoroval hrozbu pádu vlády a ceny dluhopisů bez výraznějšího zaváhání klesaly. Impulz přineslo zasedání centrální banky na začátku listopadu. ČNB opět snížila zásadní úrokovou sazbu, z 0,25 procenta na – slovy guvernéra – technickou nulu. Učinila tak o něco dříve a o něco více, než trh očekával, a reakce výnosů byla odpovídající míře překvapení – výnosy po celé křivce masivně poklesly. Taženy zejména zahraniční poptávkou, se výnosy posunuly na nová historická minima. Účastníci trhu reflektují „závazek“ centrální banky držet úrokové sazby na nízkých úrovních po delší dobu. Stále si myslíme, že logickou reakcí na opatření centrálních bank by mělo být zestrmění výnosových křivek.

Trh prozatím nevnímá návrat k růstu světových ekonomik jako hotovou věc, nicméně dle našeho názoru ve střednědobém horizontu bude zalévání ekonomik penězi účinné a výnosy porostou. I sama ČNB očekává růst krátkodobých sazeb PRIBOR již v roce 2014.

BRAND24

Včerejší aukce státních dluhopisů nepřinesla zásadnější překvapení a potvrdila investorský apetit. Poptávka zůstává solidní, výnosy nízko – přebytek hotovosti na trhu, nízká emisní aktivita u dluhových instrumentů, nízké sazby ČNB i nově nabytá politická stabilita nepřipouští prozatím žádný zvrat.

Autor je analytikem Komerční banky

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).