Menu Zavřít

Daily Mail není důvěryhodný, rozhodla Wikipedia. Zakáže jeho citování

11. 2. 2017
Autor: Profimedia.cz

Internetová encyklopedie Wikipedia označila britský bulvární deník Daily Mail za nedůvěryhodný zdroj informací a zakáže jeho citování u svých hesel.

Zakázání citací od určitého zdroje je pro Wikipedii značně neobvyklé. Navzdory časté kritice, která jí vyčítá právě pochybné zdroje, v tomto směru běžně nic nedělá. Tentokrát však její editoři odhlasovali vyloučení Daily Mail ze seznamu povolených zdrojů.

„Je to založené na reputaci Daily Mail jako média, které nedostatečně prověřuje fakta, má sklony k senzacechtivosti a často i k úplným výmyslům,“ odůvodnili své rozhodnutí editoři Wikipedie. Nešlo přitom o unáhlené rozhodnutí, o možnosti „odstřihnout“ Daily Mail se vedly diskuze už od začátku roku 2015.

V praxi to znamená, že Daily Mail přestane být označován jako důvěryhodný zdroj a dobrovolní editoři budou moci upravit již existující citace tak, aby odkazovaly na spolehlivější zdroj jiného média.


Mezi nejčastěji editovanými hesly na Wikipedii byl loni Donald Trump:

Lidé na Wikipedii nejvíce editují stránky o Trumpovi či van Goghovi

 Americký prezident Donald Trump

CONTENT24


Celý hlasovací proces spustil svým lednovým návrhem editor pod internetovou přezdívkou Hillbillyholiday. Příslušní editoři pak měsíc diskutovali, přičemž ne všichni byli pro. Argumentovali tím, že i Daily Mail někdy obsahuje relevantní informace a také tím, že i jiné schválené zdroje občas prezentují zavádějící nebo nepřesné informace. Z oslovených 90 editorů jich nakonec 58 bylo pro návrh.

Editoři nyní hledají dobrovolníky, kteří by prošli na 12 tisíc hesel s již existujícím odkazem na Daily Mail a tato hesla zeditovali a nahradili jinými citacemi.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).