Menu Zavřít

CzechInvest spouští podnikatelský inkubátor pro české firmy v USA

9. 10. 2009
Autor: profit

Tři až šest měsíců v jednom z nejuznávanějších podnikatelských inkubátorů světa, v kalifornském PlugandPlayTechCenter, mohou díky agentuře CzechInvest zdarma získat slibné české podnikatelské nápady. Projekt českého Technologického akcelerátoru dne 6. října roku 2009 představil CzechInvest přímo v sídle inkubátoru v kalifornském městě Sunnyvale. Slavnostně se tu otevřelo i nové zahraniční zastoupení agentury.

Autor: Martin Siebert

„Česká republika se za posledních dvacet let posunula neuvěřitelně daleko,“ zdůraznil při představení akcelerátoru a otevření zahraničního zastoupení makroekonomický analytik Tomáš Sedláček. „Určitě se máme co učit od místního prostředí, ale platí to i naopak. Už proto, že vývoj, který ve Spojených státech zabral přes dvě stě let, jsme my museli zvládnout za dvacet.“ „Spojené státy jsou největším investorem do zahraničí vůbec – každý šestý dolar z celkových 1,7 trilionu dolarů přímých zahraničních investic z roku 2008 pochází právě z USA,“ zdůraznila Alexandra Rudyšarová, pověřená generální ředitelka agentury CzechInvest. „Proto chceme jejich příliv do ČR posílit další pobočkou. Otevíráme tu ale i Technologický akcelerátor, díky kterému české firmy nebo i univerzitní iniciativy získají tři až šest měsíců nájmu a služeb v Kalifornii ve špičkovém zařízení PlugandPlayTechCenter zdarma. A díky kterému si budou moct o zahraniční investice říct samy.“

„Myšlenka českého Technologického akcelerátoru je fantastická,“ přiznala na otevření Senta Čermáková, mezinárodní marketingová ředitelka společnosti Hewlett-Packard a jedna z nejvýše postavených Češek v globálním byznysu. „V Africe mají přísloví – když chceš běžet rychle, běž sám. Když chceš doběhnout daleko, vezmi si někoho s sebou. Právě tohle Akcelerátor do puntíku naplňuje.“

Slavnostního otevření Technologického akcelerátoru se zúčastnilo na šest desítek hostů. Pozvání přijali zástupci společností jako SAP, Adobe, Sun Microsystems nebo třeba Apple. Slibný zdroj nových investic si přišla prohlédnout i řada venture kapitalistů. Zúčastnili si i čeští obchodní radové a zástupci Estonka, Nizozemska nebo Kanady, kteří v PlugandPlayTechCenter provozují zařízení obdobná vznikajícímu českému Technologickému akcelerátoru.

BRAND24

Otevírané zahraniční zastoupení agentury CzechInvest bude mít vedle Technologického akcelerátoru na starosti lákání nových investorů do České republiky především ze západního pobřeží Spojených států. CzechInvest od svého založení v roce 1993 přivedl do Česka 138 projektů z USA v hodnotě 53,359 miliard korun, které u nás přímo vytvořily 27 996 pracovních míst. V současné době má CzechInvest v USA zastoupení také v Chicagu.

více na: www.businessinfo.cz

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).