Menu Zavřít

Cyklisté se nám vyhýbají

30. 5. 2005
Autor: Euro.cz

hlasy čtenářů Téměř v každé regionální příloze píšete, že velká šance pro podnikatele je v rozvoji služeb, zejména v oblasti turistického ruchu. Mohu to jen potvrdit. V roce 2000 jsme v našem městečku ve Středočeském kraji začali provozovat knihkupectví s informačním centrem, prodejnou pohledů a podobně.

hlasy čtenářů

Téměř v každé regionální příloze píšete, že velká šance pro podnikatele je v rozvoji služeb, zejména v oblasti turistického ruchu. Mohu to jen potvrdit. V roce 2000 jsme v našem městečku ve Středočeském kraji začali provozovat knihkupectví s informačním centrem, prodejnou pohledů a podobně. Hodně jsme sázeli hlavně na rozvoj cykloturistiky. Ano, je pravda, že lidí na kole jezdí čím dál více a je s tím spojen stále větší byznys. Ale našemu městečku se většinou zdaleka vyhýbají. Zkoumali jsme, proč.

Důvod jste naznačili již v textu přílohy k Plzeňskému kraji: Chybí zde totiž skutečné cyklostezky. Obce sice vyznačily nějaké „cyklotrasy“, ale to jsou jenom takové ty žluté směrové cedulky u klasických silnic, kde cyklisty ohrožují projíždějící auta (nemluvě o smradu z nich). Ani se neptám, kolik na tyto směrovky šlo peněz - vždyť se jen dublují s běžnými směrovými tabulemi pro auta. Takže důvod první: Místo značení už hotových silnic by měly jít peníze do skutečných cyklostezek. Ať už samostatných asfaltových komunikací v blízkosti běžných silnic (jak je to běžné v Rakousku či Německu), nebo na úpravu stávajících polních a podobných cest - chtělo by to jen trochu zpevnit jejich povrch, aby byly pro cyklisty atraktivní.

Zatímco tyto důvodu ještě lze omluvit nedostatkem peněz ve veřejných pokladnách, druhá příčina nezájmu cykloturistů je bohužel jen a jen vinou místních podnikatelů. Je to neuvěřitelné, ale ani jedna z téměř desítky restaurací, hospod a cukráren v okolí nemá stojany pro kola. A hned tři z nich dokonce „vítají“ své hosty přísným zákazem opírání kol o fasádu restaurace! Skutečná vstřícnost a zájem o zákazníky.

CONTENT24

Jméno městečka nezveřejním, protože celou situaci chápeme jako velkou investiční příležitost. Chceme spící konkurenci ze druhé strany náměstí ukázat, že restaurace nemusí být prázdná. Stačí málo. Za rok na jaře chceme otevřít vlastní podnik, vlídný k cykloturistům. Dostatečně kapacitní a bezpečné odkladiště kol bude samozřejmostí. A už dáváme dohromady i firmy a úřady, které pomohou připravit skutečné cyklostezky.

O autorovi| čtenář ze středních Čech, 35 let

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).