Menu Zavřít

Čtyři miliardy pro Prahu

19. 9. 2005
Autor: Euro.cz

STRUKTURÁLNÍ FONDY Až 3,7 miliardy korun ze zdrojů Evropské unie mohou do konce září získat vybrané pražské projekty. Zaměřit se mají především na oblasti zlepšující kvalitu života, přístup veřejnosti k informacím nebo podporující rozvoj práce z domova.

STRUKTURÁLNÍ FONDY Až 3,7 miliardy korun ze zdrojů Evropské unie mohou do konce září získat vybrané pražské projekty. Zaměřit se mají především na oblasti zlepšující kvalitu života, přístup veřejnosti k informacím nebo podporující rozvoj práce z domova.

Většina dotací ze strukturálních fondů Evropské unie je určena pro regiony, jejichž hrubý domácí produkt je pod průměrem Unie. Je to dáno hlavním zaměřením hospodářské politiky EU, která využívá strukturální fondy právě na odstraňování ekonomických a sociálních rozdílů jednotlivých evropských regionů.

I když se Praha tomuto zaměření vymyká, protože patří mezi ekonomicky nadprůměrné nejen v rámci Česka, ale také podle unijních měřítek, na některé podpory může také dosáhnout. Vedle základního cíle hospodářské politiky EU (Cíl 1), jímž je právě podpora rozvoje zaostávajících regionů, totiž existují ještě další dvě cílové oblasti, a sice Cíl 2 - podpora oblastí potýkajících se s restrukturalizací a Cíl 3 - podpora politiky zaměstnanosti a vzdělávání. Regionu hlavního města Praha tak sice není možné poskytnout podporu z Cíle 1, ale je to možné v rámci Cíle 2.

CO JE JPD 2

Zatímco pro podporu zaostávajících unijních regionů lze čerpat finance ze strukturálních fondů v rámci jednotlivých operačních programů, pro Prahu existuje JPD 2, tedy Jednotný programový dokument pro Cíl 2. Financován je z Evropského fondu regionálního rozvoje.

Hlavním cílem JPD 2 je odstranění nejvážnějších slabých stránek a rozvojových bariér, především zkvalitněním městského prostředí a rozvinutí potenciálu města tak, aby Praha byla schopna plnit roli dynamického hlavního města členské země Evropské unie. Program je výrazně ekologicky orientován a umožňuje mimo jiné realizovat i opatření, která v budoucnu zabrání katastrofickým následkům povodní, k jakým došlo v srpnu roku 2002.

Řídícím orgánem JPD 2 je ministerstvo pro místní rozvoj. Kontrolu projektů na místě, kontrolu projektové dokumentace (formulářů) při vyhotovování smluv o financování projektu a všech potřebných dokladů při podání žádosti provádí Centrum pro regionální rozvoj ČR. Dalším zprostředkujícím orgánem je Regionální rada regionu soudržnosti Praha, která schvaluje seznam vhodných projektů a tím vydává doporučení k financování z programu JPD 2.

Jako konzultant a posuzovatel projektů malých a středních podniků vystupuje v tomto případě Českomoravská záruční a rozvojová banka. Regionální rada pro Prahu vyhlásila třetí výzvu k předkládání projektů v rámci JPD 2 letos koncem června. Výzva trvá do 30. září 2005. Žádosti musí být doručeny osobně na adresu: Magistrát hl. m. Prahy, Odbor zahraničních vztahů a fondů Evropské unie, Oddělení implementace JPD pro Cíl 2.

BRAND24

PODPOROVANÉ PROJEKTY Celkový rozsah finanční podpory v nynější třetí výzvě (jde o klasický postup, kdy Magistrát zveřejňuje tematické oblasti pro jednotlivé projekty postupně, aby bylo možné je vyhodnotit) JPD 3 činí celkem 3,7 miliardy korun. Žadatelé mohou předkládat projekty nejen na zlepšení městského prostředí a služeb, ale také například na podporu podnikatelských aktivit nebo zlepšení spolupráce různých subjektů (viz box). V příslušném opatření (konkrétně jde o Opatření 2.1) pro zvýšení kvality partnerství mezi soukromým a veřejným sektorem a s dalšími jednotkami mají šanci projekty podporující vznik nových inovačních jednotek nebo vytvářející sítě organizací vědy a výzkumu. Žadatel nebo žadatelé se přitom musí u tohoto typu projektů vejít do dvaceti milionů korun. V rámci opatření 1.3. určeného pro regeneraci sídlišť magistrát přijímá projekty až do objemu rozpočtu 95 milionů korun. Podle informací poradenské firmy Interlinks jsou zde podporovanými aktivitami projekty zaměřené na zlepšení sportovního vyžití, stavu zeleně nebo zlepšení bezpečnosti ve formě osvětlení nebo zavedení kamerového systému. Řadu šancí lze zcela jistě využít v rámci rozvoje příznivého podnikatelského prostředí (opatření 2.2.2). Tento program má celou řadu podporovaných aktivit, například investice do objektů zajišťujících pracovní příležitosti pro obyvatele ohrožené sociálním vyloučením, zřizování informačních turistických center, realizace infrastruktury v oblasti cestovního ruchu nebo projekty řešící ekologické zátěže. Projekt se musí vejít do osmi milionů korun. Stejně je tomu v opatření 2.3., kde je zajímavou příležitostí třeba projekt podpory rozvoje práce z domova. KAM PENÍZE PŮJDOU Projekty, jež lze zaslat do třetí výzvy JPD 3, se nevztahují na celé území hlavního města. Projekt musí být realizován na území 24 vybraných městských částí: Praha 1, Praha 8, Březiněves, Ďáblice, Dolní Chabry, Praha 9, Praha 12, Libuš, Praha 14, Dolní Počernice, Praha 15, Dolní Měcholupy, Dubeč, Petrovice, Štěrboholy, Kbely, Čakovice, Satalice, Vinoř, Horní Počernice, Újezd nad Lesy, Běchovice, Klánovice, Koloděje. OPERAČNÍ PROGRAMY**

Do 30. září lze v rámci JPD 3 podat projekty v těchto vybraných oblastech podnikání (podrobnosti v textu):

  • 1.1 Dopravní systémy podporující přeměnu městského prostředí
  • 1.2 Regenerace poškozených a nevhodně využívaných ploch
  • 1.3 Veřejná infrastruktura zlepšující kvalitu života zejména na sídlištích
  • 2.1 Zvýšení kvality partnerství veřejného a soukromého, neziskového sektoru, vědy a výzkumu
  • 2.2.2 Příznivé podnikatelské prostředí
  • 2.3 Rozvoj strategických služeb na podporu informační společnosti v Praze
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).