Menu Zavřít

Čtvrtletní zisk Lukoilu překonal očekávání. Pomohl lepší kurz rublu i prodej divize těžby diamantů

29. 8. 2017
Autor: Profimedia.cz

Čistý zisk druhého největšího ruského producenta ropy Lukoil činil ve druhém čtvrtletí 138,7 miliardy rublů (51,2 miliardy korun) a překonal očekávání. Pomohl prodej divize těžby diamantů a lepší kurz rublu.

Analytici oslovení agenturou Reuters odhadovali, že Lukoil bude v období od dubna do června hospodařit se ziskem jen 121,5 miliardy rublů. Loni byl zisk za stejné období méně než poloviční, představoval 62,6 miliardy rublů.

Lukoil se dohodl na prodeji svého podílu v diamantovém dolu Archangelskgeoldobyča společnosti Otkritie Holding za 1,45 miliardy dolarů (31,5 miliardy korun) v hotovosti. Silnější rubl mu navíc snižuje splátky dluhu denominovaného v cizí měně. Tržby ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostly na 1,36 bilionu rublů z 1,34 bilionu rublů.

Akcie Lukoilu LUKOIL Chart

Podle svých internetových stránek se Lukoil podílí na celosvětové těžbě ropy dvěma procenty a vlastní zhruba jedno procento prokázaných rezerv ropy. V Rusku na firmu připadá 16 procent ze zdejší těžby ropy a 15 procent z podílu na zpracování ropy.

BRAND24

Dále čtěte:

Paradox. Hon za čistými energiemi může zplundrovat planetu

Vu Nguyen Hong: Výroba lithia je velmi nákladná

Rusko hledá nový „obchodní model“, jak zvednout růst

Makrooko Miroslava Zámečníka


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).