Menu Zavřít

Čtveřice největších bank v Česku loni vydělala 50 miliard

28. 2. 2017
Autor: Jan Hrouda, Euro

Čtveřice největších bank v ČR v roce 2016 vydělala zhruba 50,7 miliardy korun, což je téměř o osm procent více než předloni. Vyplývá to z výsledků bank. Ke zvýšení zisku vedle růstu úvěrů výrazně přispěl prodej podílů bank ve společnosti Visa Europe.

„Hospodářské výsledky bank ovlivnil především jednorázový prodej podílů v kartové asociaci Visa. Bez tohoto jednorázového vlivu by se růst zisku bank pohyboval kolem jednoho procenta, jako například v případě ČSOB, nebo by dokonce mírně klesl,“ uvedl zakladatel portálu Bankovnipoplatky.com Patrik Nacher.

Pokles výnosů bank z poplatků a provizí se podle něj zrychluje. Pokles z poplatků a provizí činil u České spořitelny 9,2 procenta na 9,3 miliardy korun, Komerční banky 4,1 procenta na 6,7 miliardy korun a u ČSOB tři procenta na 6,22 miliardy korun. Banky se naopak více soustřeďují na výnosy z úroků a dalších služeb s vyšší přidanou hodnotou, dodal Nacher.


Přemýšlíte o kreditní kartě? Porovnejte je na webu Finance.cz


„České banky jsou stále sevřeny v kleštích historicky nízkých úrokových sazeb a zvýšené regulatorní zátěže. Jejich výkonnost měřená rentabilitou vlastního kapitálu je tak citelně níže než v letech před propuknutím světové finanční krize,“ řekl analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

Loňský rok si za rámeček podle něj nedá z velkých tuzemských bank zvláště Komerční banka, jež zaostala za srovnatelnou konkurencí. Jedním z důvodů je fakt, že se jí nedaří srovnatelně rychle zvyšovat efektivitu vlastních zaměstnanců. I tak však české banky představují pro své zahraniční vlastníky stále „zlatá vejce“, jelikož v mezinárodním srovnání vykazují i přes zmíněný pokles rentability stále poměrně solidní ziskovost, podotkl Kovanda.

Komerční banka v loňském roce zvýšila čistý zisk o 7,2 procenta na 14,074 miliardy korun. Celkové výnosy rostly o 2,3 procenta na 31,8 miliardy korun. Výsledky byly ovlivněny jednorázovými příjmy například za podíl ve společnosti Visa Europe nebo prodej podílu ve společnosti Cataps. Bez jejich započtení by zisk klesl o 6,7 procenta a výnosy o 0,8 procenta


Z bankovnictví čtěte více:

Raiffeisenbank loni vydělala 2,6 miliardy. Bance výrazně vzrostla aktiva

Equa bank poprvé skončila v zisku, loni vydělala 106 milionů

 Equa Bank - ilustrační foto


Čistý zisk skupiny ČSOB v roce 2016 stoupl o osm procent na 15,1 miliardy Kč. Celkový objem aktiv pod správou skupiny vzrostl meziročně o čtyři procenta na 191 miliard korun. Růst podpořily jednorázové výnosy z prodeje podílu ve společnosti Visa Europe, informovala banka.

Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala loni čistý zisk šest miliard korun, což je meziroční růst o 7,6 procenta. Objem poskytnutých úvěrů loni stoupl meziročně o 9,7 procenta na 385 miliard Kč. Objem vkladů vzrostl o 2,6 procenta na 365 miliard korun.

CONTENT24


Přemýšlíte o hypotéce? Spočítejte si tu ideální na webu Finance.cz


České spořitelně loni vzrostl čistý zisk meziročně o 8,1 procenta na 15,5 miliardy korun. Vedle růstu úvěrů se na výsledku podílel jednorázový příjem z prodeje podílu ve společnosti Visa Europe. Provozní zisk spořitelny loni klesl o 5,1 procenta na 20,08 miliardy korun. Příčinou byl zejména propad výnosu z poplatků a provizí. Čistý úrokový výnos loni skončil 1,4 procenta pod úrovní roku 2015.

Výsledky největších bank v ČR v miliardách korun
čistý zisk 2016 čistý zisk 2015
ČSOB 15,1 14
Česká spořitelna 15,5 14,3
Komerční banka 14,1 13,1
UniCredit Bank ČR a SR 6 5,6

Zdroj: Banky


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).