Menu Zavřít

ČTÚ je zahlcený spory o nezaplacené faktury

17. 10. 2011
Autor: profit

Spory mezi telekomunikačními operátory a jejich neplatícími zákazníky by nově měly řešit soudy, navrhuje ve své analýze ministerstvo průmyslu a obchodu pro středeční jednání vlády. V současnosti agenda spadá pod Český telekomunikační úřad, který ji nestíhá řešit.

Foto: Profimedia.cz

Účastnické spory podle zákona o elektronických komunikacích, jejichž předmětem je peněžité plnění, během tří předešlých let vzrostly na dvojnásobek. Materiál ministerstva rekapituluje, že zatímco v roce 2008 bylo – především kvůli nezaplaceným fakturám – zahájeno 73 538 správních řízení, o dva roky později jich bylo už přes 142 tisíc. Podobný počet sporů očekává ČTÚ na základě dat z prvního čtvrtletí i v tomto roce.

Analýza připomíná, že agendě se na úřadu věnuje 111 zaměstnanců a na každého z nich tak připadá přes 100 návrhů měsíčně. Protože ČTÚ správní řízení nestíhá řešit, geometrickou řadou stoupá počet těch, která přecházejí do dalších let. Ještě v roce 2008 bylo sporů z předchozích let jen zhruba 5000, o rok později se jich nakupilo už téměř 35 tisíc a v loňském roce přes 80 tisíc. Při stejném tempu má letos zůstat nevyřízených sporů bezmála 140 tisíc.

Většina správních řízení se přitom týká částek do 10 tisíc korun, jen jejich zlomek je na vyšší sumy. S růstem agendy souvisí i nárůst počtu žalob na nečinnost ČTÚ kvůli tomu, že nevydává rozhodnutí ve stanovené lhůtě. “Za rok 2010 bylo podáno takových žalob 50, za první pololetí roku 2011 už 105 a za měsíc červenec 2011 bylo podáno 600 žalob,“ zmínila analýza MPO. “V případě úspěšně uplatněných žalob na náhradu škody se mohou v budoucnu s tím spojené náklady hrazené z veřejných rozpočtů pohybovat v řádech milionů až desítek milionů korun,“ varoval materiál.

BRAND24

S ohledem na výše uvedené a po pečlivé analýze předložených dat navrhuje MPO vládě převedení současné působnosti ČTÚ k rozhodování soukromoprávních sporů o povinnosti k peněžitému plnění mezi osobami vykonávajícími komunikační činnost na straně jedné a účastníkem, popřípadě uživatelem na straně druhé, na soudy,“ uvedl dokument návrh řešení. Převedení agendy na soudy by pro ně podle představ MPO nemělo být nijak kritické.

Jako krizový scénář analýza naopak uvedla možnost, že by spory o faktury s operátory dál vyřizoval ČTÚ. V takovém případě by měl úřad, aby stihl vyřizovat problematiku v zákonných lhůtách, přijmout „alespoň 217 nových zaměstnanců“. Jeho náklady by se tak zvýšily jen na platech a odvedeném pojistném o 100 milionů korun, celkově pak o 260 milionů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).