Menu Zavřít

ČT Velká nula

2. 9. 2013
Autor: Redakce

Poslední den prázdnin je pro všechny rodiče dítek školou a školkou povinných poněkud stresující. Přejít z volného na pravidelný režim chce pevné nervy a notnou dávku trpělivosti. Zrovna na tento den nám ale Česká televize přichystala nevšední adrenalinový zážitek – ladění nového kanálu ČT :D.

Také autor Rychlých tužek se spolehl na rady technických expertů ČT, že Déčko naběhne tak nějak samo. Nenaběhlo. Byť na východní okraj Prahy by měl ještě dosáhnout nejsilnější signál. Vylezl proto na střechu a jal se jako správný lovec signálu přesměrovat anténu z pozice vysílače Žižkov na kótu Ládví.

Nepomohlo to. Zabralo teprve překlopení antény o 90 stupňů. (Pro technické fajnšmekry – zatímco všechny ostatní programy ČT vysílají ve vertikální polarizaci, Déčko má horizontálně šířený signál). Výsledkem je ovšem to, že z nabídky zmizela Prima a Nova. Nakonec má pisatel Rychlých tužek vlastně štěstí – třeba Liberec hlásí velkou nulu, Déčko nejde naladit ani v Chebu nebo ve Slaném, velké potíže se slabým signálem jsou na Zlínsku.

Co na to samotná Česká televize? Instituce veřejné služby odpověděla na fiasko programu, který celé prázdniny fedrovala jako další plnohodnotný kanál, velkopansky a pohrdavě. Prý si máme dokoupit druhou anténu. Nebo satelit, kabelovku, případně internetovou televizi. A když to nepůjde ani pak, tak co – Večerníček zůstal na Dvojce. „Tím plně respektujeme znění zákona,“ odpálkovala všechny dotěrné dotazy mluvčí ČT Alžběta Plívová. Přeloženo do srozumitelného jazyka – běžte si stěžovat třeba na Hlavní nádraží. Děti si tam udělají hezký výlet.

Podléhat technologickému teroru tvůrce tohoto sloupku nehodlá. Po výměně čtveraté obrazovky za širokoúhlou (většina vysílání je ve formátu 16:9) a nuceném pořízení set-top-boxu (vypnutí analogového signálu) nemíní investovat do dalších technických vychytávek, když dosud vše fungovalo, jak má. Prosí proto výše jmenované soukromé televize, aby vzaly rozum do hrsti a raději nic kloudného nevysílaly. To by pak musel vylézt na střechu a točit s anténou. Až za pár měsíců krytina namrzne, lehce by se ctěným čtenářům mohlo stát, že další Rychlé tužky budou z nemocničního prostředí. To pak Žádné „vysmáté“ Déčko věru nebude.


Další komentáře Blahoslava Hrušky:

Léto s mastodonty

Na zdraví globalizace

CONTENT24

Poslední do party

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).