Menu Zavřít

ČSÚ: Stavební produkce v ČR v říjnu meziročně propadla o osm procent

7. 12. 2011
Autor: profit

Stavební produkce v ČR v říjnu propadla meziročně o osm procent, po očištění od sezonních vlivů byla stavební produkce na úrovni předchozího měsíce. Ve středu o tom informoval Český statistický úřad.

Foto: Profimedia.cz

Po očištění od sezonních vlivů byla stavební produkce na úrovni předchozího měsíce. Produkce v pozemním stavitelství klesla o 5,9 procenta (příspěvek -3,9 procentního bodu) a produkce inženýrského stavitelství se snížila o 11,8 procenta (příspěvek -4,1 p. b.). Stavební produkce od počátku roku do konce října klesla ve srovnání se stejným obdobím konjunkturního roku 2008 o 14,4 procenta.

Průměrný evidenční počet pracovníků v podnicích s 50 a více zaměstnanci ve stavebnictví se v říjnu meziročně snížil o 8,5 procenta. Průměrná měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o 1,1 procenta na 29 851 Kč.

Počet vydaných stavebních povolení se v říjnu meziročně zvýšil o 1,8 procenta, stavební úřady jich vydaly 9 552. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 26,4 miliardy korun a ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku klesla o 34,2 procenta. Orientační hodnota klesla téměř ve všech směrech výstavby, a to zejména na nové výstavbě. K poklesu nejvíce přispěly stavby na ochranu životního prostředí, jejichž orientační hodnota byla před rokem na svém vrcholu v důsledku masivního povolování fotovoltaických elektráren. Meziročně vzrostla pouze orientační hodnota staveb bytových.

BRAND24

Počet zahájených bytů vzrostl meziročně o 21,2 procenta na 2452. Počet zahájených bytů v rodinných domech vzrostl o 14,5 procenta a v bytových domech o 48,3 procenta. Meziroční růst byl zčásti ovlivněn velmi nízkou srovnávací základnou z října 2010.

Počet dokončených bytů meziročně poklesl o 16,9 procenta na 2904 bytů. Počet dokončených bytů v rodinných domech klesl o 13,5 procenta, v bytových domech se snížil o 40,8 procenta.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).