Menu Zavřít

ČSÚ: Počet přenocování v hromadných ubytovacích zařízeních loni vzrostl o 3,5 procenta

7. 2. 2012
Autor: profit

Počet přenocování hostů v hromadných ubytovacích zařízeních v ČR se ve 4. čtvrtletí 2011 meziročně zvýšil o 3,1 procenta, za celý rok 2011 hromadná ubytovací zařízení vykázala o 3,5 procenta vyšší počet přenocování. Dnes o tom informoval Český statistický úřad.

Foto: Profimedia.cz

Počet přenocování hostů ve sledovaných hromadných ubytovacích zařízeních ve 4. čtvrtletí roku 2011 dosáhl 7,3 milionu, což bylo o 3,1 procenta více než ve stejném období předchozího roku. U rezidentů došlo k mírnému poklesu (o 0,2 %), naopak počet nocí strávených nerezidenty vzrostl o 5,3 procenta. Meziroční nárůst zaznamenaly hotely čtyřhvězdičkové o 8,1 procenta, pětihvězdičkové o šest procent a hotely kategorie garni o 8,5 procenta. V penzionech se počet přenocování snížil o 7,4 procenta. Kempy vykázaly meziročně nárůst počtu nocí o 30,5 procenta, a to především díky zvýšenému zájmu o ubytování v říjnu. Ostatní hromadná ubytovací zařízení vykázala o 4,5 procenta nižší počet přenocování než ve stejném období minulého roku. V regionálním členění vykázala nejvyšší růst ubytovací zařízení v Libereckém kraji (o 6,1 %), naopak nejvyšší pokles byl zaznamenán ve Zlínském kraji (o 2,8 %).

Do hromadných ubytovacích zařízení přijelo ve 4. čtvrtletí celkem 2,7 milionu hostů, což meziročně představovalo zvýšení o pět procent. Počet nerezidentů vzrostl o 5,7 procenta a rezidentů o 3,9 procenta. Počty hostů se snížily v jedno- a dvouhvězdičkových hotelích (o 3,8 % resp. o 4,9 %), penziony zaznamenaly pokles zájmu klientely o 4,8 procenta. Z regionálního pohledu se nejvíce zvýšil počet hostů ve Středočeském kraji (o 10,4 %) a krajích Karlovarském (o 9,1 %) a Plzeňském (o 9,0 %). Pokles zájmu vykázaly pouze dva kraje – Olomoucký (o 6,7 %) a Pardubický (o 2,5 %).

Nejvíce zahraničních hostů (podle státního občanství) přijelo již tradičně z Německa (337 tisíc), což bylo o dvě procenta více než v roce 2010. Druhou nejpočetnější skupinu zahraničních turistů tvořili hosté z Ruska (142 tisíc) s meziročním zvýšením příjezdů o 34,6 procenta. Z prvních deseti zemí, ze kterých zahraniční hosté přijížděli nejčastěji, vzrostl dále významně počet hostů ze Španělska (o 34,8 %), Slovenska (o 12,2 %) a Francie (o 11,2 %), naopak hostů z Rakouska přijelo o 7,6 % méně.

Lázeňská zařízení navštívilo ve 4. čtvrtletí 166 tisíc hostů, tj. o 6,2 procenta více než ve stejném období předchozího roku, přičemž počet nerezidentů se zvýšil o 11,6 procenta a rezidentů o 0,9 procenta. Zahraniční hosté strávili v lázeňských zařízeních o 6,5 procenta více nocí, domácí návštěvníci naopak o 3,9 procenta méně. V Karlovarském kraji, který trvale vykazuje více než polovinu z celkového počtu příjezdů i přenocování v lázeňských zařízeních, vzrostly příjezdy nerezidentů o 12 procent a rezidentů o 3,8 procenta.

BRAND24

Za celý rok 2011 se oproti předchozímu roku zvýšil celkový počet ubytovaných hostů o 5,7 procenta a počet přenocování o 3,5 procenta. Zahraničních návštěvníků přijelo více o 7,9 procenta a jejich počet přenocování se zvýšil o 8,1 procenta. Také domácích hostů v hromadných ubytovacích zařízeních přijelo více o 3,4 procenta, ale snížil se jejich počet přenocování o 1,1 procenta. Průměrná doba přenocování se dlouhodobě zkracuje, což se projevilo i v roce 2011. Hosté celkově strávili ve sledovaných ubytovacích zařízeních průměrně 3,0 nocí.

Regionálně se nejvíce zvýšil počet ubytovaných hostů v Praze a Středočeském kraji (oba shodně o 8,2 %). Pokles zájmu hostů o ubytování se projevil pouze v Pardubickém kraji (o 4,4 %). V celkovém počtu přenocování nejvyšší nárůst zaznamenala Praha a kraj Vysočina (o 9,0 %). V pěti ze čtrnácti krajů meziročně hosté strávili méně nocí než v roce 2010 – v Pardubickém (o 8,4 %), Jihočeském (o 3,6 %), Plzeňském (o 1,8 %), Zlínském a Královéhradeckém (oba o 1,9 %).

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).