Menu Zavřít

ČSÚ: Nezaměstnanost v březnu klesla na dvacetileté minimum

29. 4. 2016
Autor: Redakce

Český statistický úřad dnes přidal další zprávu do kategorie pozitivních. Míra nezaměstnanosti v Česku podle jeho propočtů klesla v březnu na dvacetileté minimum 4,1 procenta. Naposledy byla nižší v roce 1996. Podíl zaměstnaných je naopak na maximu 71,6 procenta. Statistici používají pro výpočet nezaměstnanosti jinou metodiku než Úřad práce ČR. Podle Úřadu práce březnová nezaměstnanost klesla na 6,1 procenta a počet lidí bez práce byl nejnižší od roku 2008.

Nezaměstnanost podle statistických dat klesla meziročně o 1,6 procentního bodu. Nižší nebyla ani v předkrizovém roce 2008, kdy se pohybovala v rozpětí od 4,3 do 4,7 procenta. Analytik společnosti Deloitte David Marek k tomu poznamenal, že absolutní minimum 3,6 procenta z února 1996 je na dohled.

Deloitte: Minimum 3,6 procenta z února 1996 je na dohled

Míra nezaměstnanosti mužů dosáhla v březnu 3,5 procenta a byla nejnižší od roku 2008. Míra nezaměstnanosti žen klesla na 4,9 procenta, naposledy byla níž v roce 1996.

ČSÚ zveřejňuje obecnou míru nezaměstnanosti 15letých až 64letých lidí, která je podílem nezaměstnaných k pracovní síle, tedy součtu zaměstnaných a nezaměstnaných.

„Česko je ve srovnání míry nezaměstnanosti mezi 28 zeměmi EU nejlepší. To jenom potvrzuje naše sázky na rychlejší růst mezd v tomto roce. Nedostatek pracovníků v Česku již není zdaleka omezen na tradičně nedostatkové specialisty, ale v řadě českých regionů se jedná o plošný nedostatek lidí ochotných pracovat. V průběhu roku 2016 by proto dál měly sílit domácí mzdově -inflační tlaky,“ okomentoval čísla hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Odlišná metodika

Úřad práce uvádí podíl nezaměstnaných osob, tedy počet dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku 15 až 64 let k obyvatelstvu stejného věku.

Dosažitelný je přitom takový uchazeč o zaměstnání, který nemá objektivní překážku pro přijetí zaměstnání a může bezprostředně nastoupit.

Nejde například o člověka uznaného dočasně neschopným práce, osobu na mateřské nebo rodičovské dovolené, účastníka rekvalifikačního kurzu nebo člověka ve vazbě (do šesti měsíců).

 Vývoj nezaměstnanosti v ČR 2010- 2015 dle ČSÚ Zdroj: ČSÚ

BRAND24


Čtěte také:

Polovina Čechů a Slováků najde práci do měsíce, ukázal průzkum


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).