Menu Zavřít

ČSÚ: Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí rostla o 2,4 procenta

16. 8. 2011
Autor: profit

Hrubý domácí produkt (HDP) České republiky vzrostl ve druhém čtvrtletí meziročně o 2,4 procenta. Informoval o tom v úterý Český statistický úřad (ČSÚ) s tím, že mezičtvrtletní růst dosáhl 0,2 procenta.

Foto: Profimedia.cz

Podle předběžného odhadu růstu HDP je zdrojem ekonomického růstu Česka hlavně zahraniční obchod a to i přes jeho částečné zpomalení. Proti růstu však působí pokles výdajů na konečnou spotřebu.

Česká ekonomika roste a padá s poptávkou jejích největších odběratelů, zejména Německa. Poslední čísla z německé ekonomiky ukazují, že tamní růstový motor začíná zpomalovat. Zejména výrazné zpomalení dovozů je špatnou zprávou pro české exportéry. Ředitelé významných tuzemských firem se podle průzkumu PwC dívali na letošní rok velmi opatrně a nemýlili se ani s jednou ze svých největších obav, kterou je další zhoršení globální ekonomické situace. Českým podnikům se nedaří špatně, ale jako subdodavatelé eurozóny nemohou mít mnoho důvodů k optimismu, pokud se západ Evropy nevzpamatuje a tamní vlády nevyřeší problémy s předluženými veřejnými financemi,“ říká Jiří Moser, řídící partner PwC v ČR.

Investiční aktivita českých podniků bude letos stále spíše omezená. Propouštět jako v minulých letech by se již tolik nemělo, čeští generální ředitelé dokonce očekávají, že by letos měli více zaměstnanců přijmout než propustit. Celkově očekáváme, že česká ekonomika poroste letos o 2,4 %. Nelze však vyloučit, že nedojde k další turbulenci na globálních kapitálových a finančních trzích či v některé z ekonomik eurozóny nevypadne další kostlivec ze skříně,“ dodává Jiří Moser z PwC v ČR.

Celková zaměstnanost v Česku meziročně stoupla o 0,7 procenta, ve srovnání s prvním kvartálem tohoto roku se však nezměnila a stabilizovala se na úrovni 5,2 mil. zaměstnaných osob.

BRAND24

Vývoj poptávkové strany ekonomiky byl stejně jako v předchozích pěti čtvrtletích výslednicí dvou protichůdných tendencí. Stabilním zdrojem růstu HDP zůstává i nadále zahraniční obchod, jeho pozitivní příspěvek ke zvýšení výkonnosti ekonomiky se však postupně snižuje. Vývoj HDP naopak negativně ovlivňují výdaje na konečnou spotřebu domácností a letos také institucí vládního sektoru.

Na straně nabídky to byl opět zpracovatelský průmysl, který i přes zpomalení meziročního přírůstku nejvýrazněji podpořil růst ekonomiky. Opačně působily meziroční poklesy hrubé přidané hodnoty ve stálých cenách v odvětvích zemědělství, tržní a netržní služby.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).