Menu Zavřít

ČSÚ: Ceny průmyslových výrobců v únoru meziročně vzrostly o 3,6 procenta

15. 3. 2012
Autor: profit

Ceny průmyslových výrobců v ČR se v únoru meziměsíčně zvýšily o 0,1 procenta, v meziročním srovnání vzrostly o 3,6 procenta, dnes o tom informoval Český statistický úřad. Tržní konsenzus agentury Reuters počítal s nárůstem o 0,3 procenta, resp. 3,9 procenta.

Foto: Profimedia

Na meziměsíčním růstu průmyslových cen se nejvíce podílely ceny chemických látek a výrobků (o 3,6 %) a koksu a rafinovaných ropných produktů (o 3,5 %). Významnější pokles cen byl zaznamenán především u dopravních prostředků (o 1,5 %).

Meziročně se růst cen průmyslových výrobců snížil z lednových 4,1 na 3,6 procenta. Byl ovlivněn především vyšší cenou koksu a rafinovaných ropných produktů (o 19,6 %) a potravinářských výrobků, nápojů a tabáku (o 5,5 %). Meziročně klesly ceny elektrických zařízení (o 1,1 %). Při hodnocení podle hlavních průmyslových skupin meziročně nejvíce stouply ceny energií (o 6,6 %).

Ceny zemědělských výrobců vzrostly meziměsíčně o 0,7 procenta. V rostlinné výrobě se ceny zvýšily o 1,7 procenta. Ceny živočišné výroby poprvé po sedmnácti měsících růstu klesly, a to o 0,5 procenta.

V meziročním srovnání byly ceny zemědělské produkce poprvé po osmnácti měsících růstu meziročně nižší, a to o 3,6 procenta (v lednu ještě vyšší o 0,7 %). Ceny v rostlinné výrobě klesly o 12,7 procenta, v živočišné výrobě se o 9,1 procenta zvýšily.

BRAND24

Meziroční inflace u cen zemědělských výrobců sklouzla do záporu vzhledem k vysoké srovnávací základně minulého roku. Za meziměsíčním růstem cen stojí rostlinná výroba, především dražší zelenina. Tato čísla ukazují, že se dá čekat další nárůst také u spotřebitelských cen potravin, i když dominantní vliv daňových změn po přelomu roku přestane působit,“ upozornil Tomáš Vlk, analytik společnosti Patria Finance.

Ceny stavebních prací dle odhadů i ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví se meziměsíčně nezměnily, meziročně byly nižší o 0,5 procenta (v lednu o 0,4 %). Ceny tržních služeb v podnikatelské sféře se meziměsíčně snížily o 2,2 procenta v důsledku poklesu cen za reklamní služby a průzkum trhu o 15,7 procenta. V meziročním srovnání byly poprvé po třinácti měsících nižší, a to o 0,4 procenta (v lednu růst o 2,1 %).

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).