Menu Zavřít

ČSSD chce zdanit neprokázané příjmy až 100 procenty

17. 7. 2009
Autor: Euro.cz

Sociální demokracie (ČSSD) chce po případné výhře v podzimních volbách zavést nejvyšší daně v české historii - 76 a 100 procent. 76 procentní daň zaplatí všichni lidé, kteří nebudou moci dokázat, kde vzali peníze například na své luxusní auto nebo dům.

Bohuslav Sobotka

Autor: Jakub Stadler

Stoprocentní daň zaplatí lidé odsouzení za závažné trestné činy. Ti tak přijdou o všechen majetek, jehož původ nedokážou prokázat. Informoval o tom server iHNed.cz.

Nejnovější volební tahák sociálních demokratů počítá s tím, že po každém, kdo v konkrétním roce koupí dům či byt nad 10 milionů nebo jiné věci nad dva miliony, budou moci nově finanční úřady žádat majetkové přiznání. A pokud v něm člověk sám neprokáže, že si na tyto věci mohl vydělat, zaplatí je z velké části znovu. Tentokrát státu. Aniž by mu policie nebo soudy musely dokazovat, že provedl něco trestného.

„Pokud finanční úřad uvidí zcela zjevný nesoulad mezi příjmy a majetkem, bude moci vyměřit sankční daň ve výši 76 procent,“ řekl HN místopředseda ČSSD a stínový ministr financí Bohuslav Sobotka. Podle něj právě tento návrh pomůže státu s bojem proti daňovým únikům a praní špinavých peněz.

Nové zdaňování nelegálních příjmů se ale nebude vztahovat na lidi, kteří už své miliony utratili. Pokud socialisté volby vyhrají, bude nový návrh platit pravděpodobně od začátku roku 2011. Finanční úřady pak budou moci po začátku platnosti zákona zkontrolovat všechny „podezřelé“ lidi tři roky od nakoupení majetku.

BRAND24

Podobný zákon, který navrhuje ČSSD, už platí například v Irsku nebo ve Velké Británii. I na Slovensku mohly finanční úřady dodatečně danit majetek nad osm milionů korun, Ústavní soud to ale loni zrušil.

Více na NašePeníze.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).