Menu Zavřít

ČSOB vyvolala arbitráž s ČNB o 20 miliard

7. 2. 2016
Autor: Martin Pinkas, Euro

Československá obchodní banka vyvolala arbitrážní řízení s Českou národní bankou o 20 miliard korun. Důvodem je právě probíhající soudní spor ČSOB se společností ICEC-Holding, ve kterém se ICEC domáhá náhrady škody údajně způsobené na konci 90. let Investiční a poštovní bankou. Uvádí to týdeník Euro ve svém vydání, které vyjde v pondělí.

Bývalý ostravský papírenský kolos, jehož majitele nelze dohledat, neboť firma sídlí na souostroví Svatý Vincenc a Grenadiny, požaduje po bance téměř 12 miliard korun coby náhradu za škodu způsobenou nesplněním smluvních závazků.

ICEC původně patřila zesnulému papírovému magnátovi Jaroslavu Dostálovi. Ten se v 90. letech rozhodl expandovat do Slovinska nákupem tamních papíren Vipap Videm Krško. Jejich akciemi se zaručil za rozsáhlé úvěry, které měl u IPB. Banka dokonce spoluvlastnila některé Dostálovy firmy.

V roce 1998 ovšem kvůli nespláceným úvěrům banka akcie Vipapu převzala a po jejím pádu přešly v rámci nechvalně proslulých kajmanských fondů do ČSOB. Později je pak při řešení dědictví IPB získal stát.

ICEC v minulosti neúspěšně u několika soudů napadla postup IPB. V arbitráži tedy chce alespoň náhradu škody, která jí vznikla. Podíl ICEC měl mít v 90. letech hodnotu 1,6 miliardy korun, zbytek do žalované částky mají být úroky.

Gigantické záruky

Loni ve své výroční zprávě vyčíslila ČSOB tento spor na 11,8 miliardy korun a v současnosti je podle týdeníku Euro jasné, že bude chtít tuto škodu proplatit po státu v rámci gigantických záruk, které získala při převzetí IPB v roce 2000. ČSOB se k probíhajícím sporům nechce vyjadřovat. Rovněž centrální banka odmítá arbitráž, která se má uskutečnit ve Vídni, potvrdit či komentovat s odvoláním na mlčenlivost.

Letos v červnu uplyne 16 let, kdy do centrály IPB vtrhlo policejní komando v čele s nuceným správcem. Banku následně převzala tehdy čerstvě zprivatizovaná ČSOB. Za špatná aktiva jí stát poskytl neomezené záruky. Později sama ČSOB tyto garance omezila na 160 miliard s délkou trvání do konce roku 2016, a to kvůli požadavkům Bruselu, který zkoumal před vstupem Česka do EU státní podporu pro tuzemské banky. Dosud bylo z těchto záruk podle ČNB vyčerpáno 3,18 miliardy korun.

Náhrada i po konci garancí

Podle zasvěcených právníků je velmi aktuální otázka, zda záruka opravdu končí letos. Zda tedy k dalšímu případnému čerpání záruk může dojít už pouze v letošním roce, jak tvrdí ČNB, anebo zda stačí, aby banka letos pouze vznesla požadavek, byť pak soud může přezkoumávat oprávněnost dalších nároků několik let. Arbitráž ČSOB tak může být krokem, který bance zajistí, že dostane od ČNB náhradu i poté, co skončí ke konci letošního roku platnost státních garancí.

„Aktuálně je avizována možnost budoucího plnění z uvedených záruk v kauzách ICEC-Holding, České pivo a Investiční společnosti podnikatelů. V jaké výši bude záruka plněna, nelze v tuto chvíli odhadnout,“ řekla Euru Gabriela Štěpanyová z oddělení komunikace ministerstva financí.

Více se dočtete v pondělním vydání týdeníku Euro


Čtěte také:

Česko prodává slovinskou papírnu Vipap, největší na Balkáně

Relikt z devadesátek. ČSOB prohrála spor o 321 milionů

BRAND24

Zdevastované a vytunelované. Od vzniku ČR se prodaly firmy za dva biliony

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).