Menu Zavřít

ČSOB vykázala nejvyšší pololetní zisk v historii

11. 8. 2016
Autor: Pinkas Martin/Euro

Čistý zisk skupiny ČSOB v prvním pololetí stoupl o 18 procent na 8,3 miliardy korun. Celkový objem aktiv pod správou skupiny vzrostl meziročně o procento na 183,5 miliardy korun. Růst podpořily jednorázové výnosy z prodeje podílu ve společnosti Visa Europe, silný růst obchodních objemů a kvalita úvěrů.

„Výnos z prodeje podílu ve společnosti VISA Europe nám umožnil dosáhnout historicky nejvyššího pololetního zisku,“ uvedl generální ředitel ČSOB John Hollows.

Pololetní výsledky zveřejnily všechny velké banky. Komerční bance stoupl čistý zisk meziročně o necelé procento na 6,7 miliardy korun, České spořitelně o 12,5 procenta na 8,2 miliardy korun a UniCredit Bank o téměř 12 procent na 3,5 miliardy korun.

ČSOB posílila pozici jedničky v úvěrech, když se jejich objem zvýšil meziročně o osm procent na 608 miliard korun. Za růstem úvěrového portfolia stál pokračující růst hypoték, korporátních úvěrů a leasingu. Ukazatel podílu úvěrů v selhání klesl na historicky nejnižší úroveň jen mírně nad tři procenta. Objem vkladů stoupl rovněž o osm procent na 745 miliard korun.

Provozní výnosy ČSOB vzrostly o devět procent na 17,8 miliardy korun. Provozní náklady zůstaly meziročně stabilní na osmi miliardách korun.

Belgická finanční skupina KBC, vlastník ČSOB, zvýšila ve druhém čtvrtletí čistý zisk o 8,3 procenta na 721 milionů eur (19,5 miliardy korun). Objem vkladů a půjček vzrostl na většině hlavních trhů, včetně českého. Růst zisku je překvapivý, analytici jej v anketě agentury Reuters odhadovali pouze na 603 milionů eur. V Česku KBC vydělala 191 milionů eur (5,2 miliardy korun), o 50 procent více než před rokem.

BRAND24

Mezinárodní bankovní a pojišťovací skupina KBC aktivně působí v Belgii a zemích střední a východní Evropy. Kromě ČSOB je součástí skupiny KBC v České republice také Hypoteční banka, Českomoravská stavební spořitelna, ČSOB Pojišťovna, ČSOB Penzijní společnost, ČSOB Leasing, ČSOB Factoring, ČSOB Asset Management a skupina Patria.

Kolik berou zaměstnanci českých bank? Čtěte:

Banky platí nejlépe. Přes 300 Kč na hodinu

Česká spořitelna (Autor: Jan Rasch, Euro)

Čtěte dále:

Česká spořitelna zvýšila pololetní zisk na 8,2 miliardy

Komerční bance v pololetí vzrostl zisk na 6,7 miliardy

České a slovenské UniCredit Bank stoupl zisk na 3,5 miliardy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).