Menu Zavřít

ČS: Naše nejstarší charitativní spolupráce trvá již od roku 1888

14. 2. 2011
Autor: profit

Máme spoluzodpovědnost za vývoj společnosti, říká předsedkyně správní rady Nadace České spořitelny Klára Gajdušková.

Foto: Česká spořitelna

Drogová oblast není zrovna atraktivní téma, ani pro oblast filantropie, na rozdíl od dětí či zvířátek. Proč jste se rozhodli podpořit právě léčbu závislosti a péči o narkomany?

Máte pravdu, drogy nejsou oblast, se kterou uděláte pozitivní PR. Jenže drogy a další závislosti jsou problémem, který se stává v Česku stále vážnějším. Organizace jako Sananim, nebo třeba Drop In či Podané ruce, s nimiž všemi spolupracujeme, intenzivně pomáhají tento problém řešit. Rozhodli jsme se jejich úsilí podpořit ze dvou důvodů: jednak proto, že hledat peníze na tuto oblast je nesmírně obtížné a dále proto, že jako jedna z nejúspěšnějších firem v Česku máme spoluzodpovědnost za vývoj společnosti. Chceme v tomto ohledu pomoci, jakkoli téma není atraktivní.

Dostupnost látek pro výrobu tvrdých drog, například z některých léků, je v Česku i dvaadvacet let po roce 1989 stále nejsnazší v celé Evropě. Není pak úsilí neziskových organizaci i nadací o řešení této situace předem prohranou bitvou?

Neziskovky neřeší dostupnost tvrdých drog – to je spíš úkol pro policii, vládu, parlament. Neziskové organizace řeší důsledky užívání na konkrétních jednotlivcích, a to od prevence, přes práci streetworkerů, až po léčbu a doléčování.

Podílíte se rovněž na programu Senioři vítáni, který zapojuje staré lidi do aktivního života. Jaký je mezi seniory o tento projekt zájem a na jakých činnostech se díky tomu například mohli podílet?

Šlo o grantový projekt, který jsme realizovali s nadací Open Society Fund v roce 2007, v letošním roce již nepokračuje. Ale péče o seniory nadále patří mezi klíčové oblasti činnosti Nadace České spořitelny.

Naším stěžejním partnerem pro tuto oblast je Život 90, který se věnuje aktivním seniorům a Nadační fond manželů Klausových s programem Senioři komunikují, kde se aktivně účastníme školení seniorů v oblasti využívání bankovních služeb po telefonu, internetu a pomocí karet. Významným partnerem v oblasti péče o seniory je také Charita Česká republika, která se věnuje jak aktivním seniorům, tak seniorům, kterým jejich zdravotní stav anebo životní podmínky neumožňují, aby se o sebe postarali.

Tradičním partnerem České spořitelny v oblasti péče o seniory je Domov Palata, který se věnuje seniorům se zrakovým postižením. Spolupráce mezi tímto domovem a spořitelnou sahá do roku 1888. Tehdy valná hromada Spolku České spořitelny – Böhmische Sparkasse rozhodla zřídit ke čtyřicátému výročí vlády císaře Františka Josefa I. zaopatřovací ústav pro nevidomé

Nadace dává rovněž možnost zaměstnancům České spořitelny věnovat dva placené dny volna „na charitu“ Využívají zaměstnanci tuto možnost a kterých projektů se takto zúčastnili?

Počet zaměstnanců, kteří se aktivně zapojili do Dne pro Charitu, každoročně roste. V prvním roce, kdy se den pro Charitu konal, v roce 2007 se zapojilo 600 dobrovolníků, v roce 2009 to bylo 1252. Pomáhali ve více než 90 neziskových organizacích po celé České republice. Mezi oblíbené činnosti patří hlavně práce venku – v botanických zahradách, v zoo, úklid parků, sázení stromů a podobně. Možnosti, jak se mohou zaměstnanci zapojit, každoročně rozšiřujeme. Zavedli jsme týmové dny pro Charitu, v nabídce je nově i odborná výpomoci neziskovým organizacím - například IT, PR, marketing, právo a podobně.

Speciál: Finanční nadace

Nadace ČEZ

Nadace ČEZ: Aby na hřištích nehrozily úrazy

Bohdana Horáčková: Téměř každý desátý úraz se dětem stane na hřišti

Nadace OKD

Nadace OKD: Aby děti nezůstaly na ulici

Blanka Novotná: Na Ostravsku je živobytí těžší, proto pomáháme

Nadace J&T

Nadační fond J&T: Útočiště pro ženy ohrožené násilím

Marie Oktábcová: Na nákup drahých zdravotnických přístrojů stát nestačí

Nadace Proměny

Nadace Proměny: Vrací do měst krásné parky

Gabriela Navrátilová: Péče o veřejné prostory je v Česku stále opomíjená

Nadace Vodafone

Nadace Vodafone: Senioři nemusí skončit v ústavu

Inga Kaškelyte: Pro neziskovky chtějí pracovat stovky manažerů

Nadace České spořitelny

Aby drogy neznamenaly konec

ČS: Naše nejstarší charitativní spolupráce trvá již od roku 1988

BRAND24

Nadace Preciosa: Aby české sklo zůstalo krásné

Ivo Schötta: Tvůrčí a výtvarná činnost dětí je nám blízká

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).