Menu Zavřít

ČR: životní pojištění na nízké úrovni

26. 5. 2003
Autor: Euro.cz

Obyvatelé České republiky v porovnání s vyspělými zeměmi podstatně více preferují majetkové pojištění před životními pojistkami.Zatímco například v EU se pojištění života a zdraví na celkové hodnotě vybraného pojistného podílí 65 %, u nás je to jen 33 %.

Obyvatelé České republiky v porovnání s vyspělými zeměmi podstatně více preferují majetkové pojištění před životními pojistkami.

Zatímco například v EU se pojištění života a zdraví na celkové hodnotě vybraného pojistného podílí 65 %, u nás je to jen 33 %. Tato situace se podle odborníků sice mění, ale poměrně pomalu - podle údajů ČAP se úroveň životního pojištění, měřená poměrem k celkovému pojistnému, zvýšila z 27 % před pěti lety na 35 % v roce 2001. Zdá se, že stran pojištění u nás ještě stále doznívá „socialistické“ vnímání životních rizik, tím spíše, že samozřejmě se pojišťují především občané vyšších věkových kategorií. Pojistná ochrana majetku je u nás na vysoké úrovni, zdravotní a životní rizika lidé naopak podceňují. V praxi a číselném vyjádření je situace taková, že oproti západních zemím je u nás životní pojištění na zhruba poloviční úrovni. Vzhledem k demografickému vývoji v ČR a také skutečnosti, že důchody již nyní zatěžují státní rozpočet nad únosnou míru a nelze proto očekávat jejich viditelnější nárůst, bude zájem o životní pojištění pravděpodobně dále narůstat. Česká republika není v tomto směru žádnou výjimkou, reformy důchodového systému se připravují leckde jinde - jejich výsledkem takřka jistě standardně bude nárůst rozdílu mezi příjmy v produktivním věku a důchodu. Odborníci v souvislosti s tím také předpokládají postupné zvyšování účasti podniků na osobním pojištění jejich zaměstnanců - podle údajů ČAP v roce 2001 zaměstnavatel přispíval na pojištění pracovníků v 65 tis. případů, což je hluboko pod západoevropskou úrovní. Předpokládaný vstup ČR do Evropské unie nejspíš také v tomto ohledu bude působit jako růstový impulz - v EU připadá na jednoho obyvatele více než jedna životní pojistka.

Pojistné vs. HDP (rok 2000, údaje v %)

Svět EU ČR

Podíl pojistného na HDP 7,84 8,19 3,60

Podíl životního pojistného na HDP 4,88 5,34 1,16

BRAND24

Podíl životního pojištění na celkovém pojistném 62 65 33

Pramen: Allianz

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).