Menu Zavřít

ČP loni odhalila rekordní počet pojistných podvodů

16. 1. 2012
Autor: profit

Absolutního rekordu v téměř 185leté historii České pojišťovny dosáhli její detektivové. Ti v loňském roce odhalili pojistné podvody za více než 338 milionů korun, což je o 22 % více než v roce 2010, kdy na pojistných plněních zachránili 278 milionů korun.

Foto: Profimedia.cz

V porovnání s rokem 2009 představuje tento výsledek dokonce více než 40% nárůst. Ukazuje se, že podvodníci se stále častěji orientují na vyšší částky a nezdráhají se spáchat podvod i za desítky milionů korun.  

Již historie ukázala, že vždy, když se zhoršuje finanční situace, jsou lidé více náchylní k podvodné činnosti. Co jsme ale viděli vloni, předčilo naše nejhorší očekávání. I jinak bezúhonní lidé se často snížili k trestné činnosti a pokusili se nějakým způsobem podvést pojišťovnu,“ říká Ludvík Bohman, vrchní ředitel Úseku vnitřních věcí ČP a dodává: „S časem se mění i rozložení podvodů napříč jednotlivými druhy pojištění. Zatímco ještě před několika lety tvořily podvody z autopojištění zhruba 70 % ze všech odhalených podvodů a životní

a úrazové pojištění necelých 5 %, dnes je tomu jinak. Stále sice platí, že se většina podvodů týká pojištění motorových vozidel, intenzivně však roste objem odhalených podvodů v pojištění majetku a odpovědnosti za škodu.

Detektivové ČP loni odhalili nahrané dopravní nehody či krádeže vozidel, záměrně založené požáry nejrůznějších objektů, smyšlené úrazy nezřídka se spoluprací lékařů a dokonce i fingování trvalé invalidity poškozeného po dopravní nehodě.

Poškozený po dopravní nehodě uplatnil vůči ČP nárok na pojistné plnění ve výši 5 mil. Kč z důvodu újmy na zdraví způsobené srážkou s vozidlem pojištěným právě u České pojišťovny. Své nároky prokázal lékařskými posudky, které dokazovaly těžkou újmu na zdraví, trvalou invaliditu a doživotní upoutání na lůžko. Vzhledem k některým nesrovnalostem v celém příběhu se do věci vložili naši detektivové. Ti zjistili, že poškozený nejenže není trvale invalidní a upoután na lůžko, ale bez problému pracuje a čile se účastní společenského života v restauračních zařízeních v okolí svého bydliště. Do těchto restaurací přitom kupodivu docházel sám, bez jakékoli opory či doprovodu. Pojistné plnění jsme tedy na základě výsledků šetření samozřejmě odmítli a na zázračně uzdraveného invalidu podali trestní oznámení,“ rozplétá celou kauzu Ludvík Bohman.

Mezi nejproblematičtější území patřilo loni stejně jako v letech předchozích hlavní město Praha a dále již také tradičně kraje Jihočeský a přes poměrně významný pokles i Středočeský. Mezi ně se však vklínil kraj Královéhradecký, který si, pokud jde o finanční objem odhalených podvodů, oproti roku 2010 více než čtyřikrát pohoršil. Nejmenší snaha o podvody se naopak podle šetření České pojišťovny vyskytuje dlouhodobě ve Zlínském kraji, přestože i zde došlo k výraznému nárůstu. Nejvíce se loni zlepšily kraje Ústecký a Vysočina.

Zlomené zuby

Pojištěný České pojišťovně uvedl, že při chůzi ze schodů zakopl a při následném pádu si zlomil tři zuby. Ošetřující zubařka, kupodivu jiná, než ke které klient pravidelně chodil, konstatovala, že korunky zubů č. 24, 25 a 26 jsou skutečně zlomeny. Co ale udivilo detektivy, byla absence jakéhokoliv poranění tváře. Vyžádali si proto zdravotní dokumentaci jak od ošetřujícího, tak původního lékaře. Jejich porovnání přineslo překvapivé zjištění. V roce 2007 si totiž vykutálený klient nechal zub č. 26 z důvodu paradentózy vytrhnout a k podobnému úkonu byl o dva roky později podle dokumentace objednán i v případě zubů č. 24 a 25. Bylo tedy nad slunce jasné, že se jedná o pokus o pojistný podvod a v tomto smyslu tedy i klientovi sděleno trestní oznámení.

BRAND24

Požár hospodářské budovy

Klient si údajně za 200 tisíc korun koupil zchátralou bývalou hospodářskou usedlost ve východních Čechách a chtěl ji následně se ziskem prodat. To se mu však nepodařilo. Proto objekt pojistil na částku 65 milionů korun, a co čert nechtěl, během necelého měsíce budova lehla popelem. Bylo zřejmé, že požár byl založen úmyslně. Případ byl tedy šetřen ve spolupráci s Policií ČR, pachatele se však vypátrat nepodařilo. O účelovosti jednání ze strany klienta hovoří i fakt, že nedlouho po uzavření celé události pojišťovnou, převedl objekt v listu vlastnictví na příslušném katastru nemovitostí na tzv. bílého koně.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).