Menu Zavřít

Čokoláda podraží. Africké kakaové velmoci zastavily prodej, požadují vyšší cenu

14. 6. 2019
Autor: Hynek Glos/Euro

Trh s kakaem se dostával do kritického bodu. Dvě nejdůležitější producentské země si poprvé diktují minimální cenu za kakaové boby a oznámily zastavení prodeje základní suroviny pro výrobu čokolády, dokud odběratelé na jejich požadavek nepřistoupí.

Fanoušci čokolády brzy na svých peněženkách poznají dopady zvýšeného napětí na komoditních trzích. Ceny kakaových bobů v tomto týdnu drasticky vzrostly poté, co dva nejvýznamnější exportéři, Ghana a Pobřeží Slonoviny, oznámily zastavení prodeje kakaových bobů.

Na schůzce se zástupci odběratelů v ghanské metropoli Accra položily obě západoafrické země na stůl požadavek minimální ceny 2600 dolarů (59 tisíc korun) za tunu kakaových bobů. V reakci na zprávu stoupla cena na komoditním trhu v průběhu středy o 1,4 procenta na 2540 dolarů.

Budete kupovat čokoládu, i když výrazně zdraží?

Podle šéfa ghanské státní společnosti Cocoa Board, Josepha Boahena Aidoo byl požadavek odběrateli v zásadě přijat. Konkrétní podmínky nové dohody budou ještě projednány. Aidoo hovoří o historickém kroku, protože dosud určovali cenu odběratelé.


Africké země chtějí prodat zásoby slonoviny za miliardy: Jsou to naši sloni, máme na to právo


Ghana a Pobřeží Slonoviny jsou zodpovědné za 60 procent světové produkce kakaa. Šéf unie pěstitelů v Pobřeží Slonoviny Yves Kone uvedl, že požadovaná cena představuje přijatelnou odměnu za úsilí pěstitelů. Web německé televize n-tv uvádí, že světový trh s kakaem má hodnotu 100 miliard dolarů, z nichž však do producentských zemí jde jen 6 miliard.

Cena termínovaného kontraktu kakaa s dodáním v září 2019

Ceny kakao zaznamenaly prudký růst již v loňském roce. Kvůli suchu v obou zemích na západě Afriky se cena termínovaných kontraktů (futures) zvýšila v průměru o 28 procent.

Nutno dodat, že cena požadovaná africkými pěstiteli není nijak závratná. Před čtyřmi lety vystoupala cena za tunu na newyorské burze na částku převyšující 3100 dolarů. I tehdy byla důvodem nepřízeň počasí. Na rozdíl od loňského sucha to však byla přemíra srážek.

BRAND24

Dále čtete:

Levná káva podporuje migraci. Středoameričtí pěstitelé opouštějí plantáže a míří na sever

Klimatický zabiják cement: jde za ním osm procent skleníkových plynů

Šafrán, chilli papričky i žabí stehýnka: na čem vydělávají země miliardy dolarů

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).