Menu Zavřít

Coco Chanel

17. 7. 2009
Autor: Euro.cz

Docela nudný příběh

Film Anne Fontaineové popisující život módní návrhářky Coco Chanel je výpravné melodrama, které se hezky sleduje a chvílemi hezky nudí. Režisérce Anne Fontaineová je nutné připsat k dobru, že se snažila co nejvěrohodněji zobrazit svět, ve kterém Chanel žila. „Poprvé jsem se pustila do dobrodružství dobového filmu, a proto se chci obklopit správnými odborníky,“ konstatovala. Mezi jejími spolupracovníky figuroval výtvarník Olivier Radot, kostymérkou se stala Catherine Leterrierové, která je jednou z nejvyhledávanějších expertek. Vždyť kariéru začala v oblasti módy. Po ukončení studia na École de la Chambre Syndicale de la Haute-Couture Parisienne pracovala jako stylistka pro Yves Saint-Laurenta. Volba Fontaineové se v tomto ohledu ukázala jako naprosto správná. Jestli film něčím zaujme, pak to je výprava a kostýmy.
Také výběr francouzské herečky Audrey Tatou, která ztělesnila Coco Chanel a jež se díky této roli snad zbaví nálepky Amélie z Montmartru, byl šťastný. Zvládla představit Coco jako znuděnou švadlenu a občasnou zpěvačku v šantánech. Uvěřitelný je také její přerod v úspěšnou, sebevědomou podnikatelku, která udávala módní styl podstatné části minulého století. Na konci filmu sedí Audrey Tatou coby Coco Chanel na schodech před přehlídkovým molem a vedle ní procházejí modelky, které jsou oblečeny do oděvů, jež značku Chanel nejvíce proslavily – tvídových kostýmků a večerních šatů. Nechybí výrazná rudá rtěnka a nápadné šperky. Film si ale světa módy všímá jen okrajově. Místo salonů se hlavní děj příběhu odehrává v barech a ložnicích.
Dvouhodinový snímek prozradí na jednu z nejvýznamnějších ikon módního průmyslu málo. Několikrát v něm zazní písnička o pejskovi Coco, který se ztratil a podle kterého získala Chanel svou přezdívku, opakovaně se objeví Coco před pánským šatníkem, ze kterého čerpá inspiraci pro svůj osobitý styl. Dojemně, leč místy nudně je vykreslen vztah Coco a britského podnikatele Artura Boy Capela. Film působí rozvlekle. Paradoxně. Přestože Coco Chanel dle svého tvrzení žila v osamění, její příběh byl velmi pestrý. Setkávala se s tehdejší smetánkou, mezi jejími milenci se objevovali bohatí a významní muži. Změnila nejen oblékání žen, ale byla i jednou z hlavních osobností ženského hnutí po první světové válce. Nic z toho, bohužel, film nezmiňuje.

BRAND24

Premiéra: 25. června 2009
Režie: Anne Fontaineová
Kamera: Christophe Beaucarne
Hudba: Alexandre Desplat
Hrají: Audrey Tautou (Coco Chanel), Alessandro Nivola (Arthur Capel), Marie Gillain (Adrienne Chanel), Benoît Poelvoorde (Balsan), Emmanuelle Devos (Emilienne d’Alençon)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).