Menu Zavřít

Co sudičky přejí Česku?

2. 1. 2006
Autor: Euro.cz

Rok 2006 se teprve začíná rozkoukávat po světě. Jeho právě zesnulý předchůdce se pyšní titulem „nejúspěšnější rok v historii Česka z ekonomického pohledu“. Ano, rok 2005 oplýval solidním růstem hrubého domácího produktu, jejž táhly vývozy, kladnou obchodní bilancí, přívětivou inflací i náklonností přímých zahraničních investorů.

Rok 2006 se teprve začíná rozkoukávat po světě. Jeho právě zesnulý předchůdce se pyšní titulem „nejúspěšnější rok v historii Česka z ekonomického pohledu“.

Ano, rok 2005 oplýval solidním růstem hrubého domácího produktu, jejž táhly vývozy, kladnou obchodní bilancí, přívětivou inflací i náklonností přímých zahraničních investorů. Co daly hospodářské sudičky do vínku roku letošnímu?

Český hrubý domácí produkt zakončil, podle předběžných odhadů, rok 2005 o 4,9 procenta výše. Zhruba takové číslo mu sudičky vinšují i v tomto roce. Predikce růstu činí 4,8 procenta. Potěšující je, že tomuto vzestupu pomohou opět hlavně vývozy a nikoliv spotřeba jako v letech devadesátých. Obchodní bilance se již v roce loňském ocitla v černých číslech, odhadem v přebytku 45 miliard korun. Letos se podívá ještě výše, až na devadesát miliard. Z Česka se stává automobilová velmoc - alespoň, co se vyrobených vozů na hlavu týče -, jež se navíc může chlubit značkou „Made in EU“. Obé zní tuzemské obchodní bilanci jako rajská hudba. I ta však může zaskřípat: přílišná závislost domácí ekonomiky -zvláště, postaví-li u nás svoji výrobní linku i automobilka Hyundai - na automobilovém průmyslu může být nebezpečím v případě, že sektor zasáhne nějaký globální šok. To zní ale zatím naštěstí jen jako hudba budoucnosti.

Inflaci se v roce 2005 podařilo ukočírovat kolem odhadované úrovně dvou procent. Výš ji nevyhnala ani Rita, ani Katrina - hurikány, které v letních měsících bičovaly ropné plošiny v Mexickém zálivu a celosvětově zdražovaly benzin. Počátkem letošního roku zřejmě inflace vystřelí na tři procenta z důvodu navýšení regulovaných cen. Její úroveň pak pro letošek stanovily ekonomické sudičky zhruba na 2,8 procenta. Až potud tedy vše skoro bez chybičky. Jak loni, tak snad i letos.

Letitým bolákem tuzemského hospodářství zůstává nezaměstnanost. Ani v roce 2006 nelze počítat s jejím poklesem, spíše povyroste opět nad devět procent. Vzhledem k tomu, že ekonomika stoupá jako o závod, je takový stav na pováženou. Přitom stačí začít třeba reformou trhu práce. Ale na to vláda - zvláště před volbami - určitě nenajde vůli ani odvahu.

BRAND24

Ápropos, volby. V současnosti to vypadá buďto na velkou koalici ODS a ČSSD, nebo na menšinovou vládu socialistů s pokud možno nenápadnou podporou komunistů. Tedy to, čeho jsme svědky v řadě případů již nyní. Zde trochu fušujeme do řemesla sudičkám politickým, ovšem je zřejmé, že načervenale levicová vláda, navíc s podporou levice rudé, potřebné reformy penzí, trhu práce či trhu s byty příliš řešit nebude.

Ale nepředbíhejme. Máme před sebou s největší pravděpodobností úspěšný ekonomický rok, ačkoliv drobet méně, než byl ten právě skončený. Červnové volby výrazně napoví, zda se tato série úspěšných let protáhne dále, nebo zda skončíme třeba v propasti recese. Sudičky bezuzdné rozhazování věčně tolerovat nebudou.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).