Menu Zavřít

Co se vlastně "paří" v herně

19. 7. 2004
Autor: Euro.cz

I KDYŽ NA POČÍTAČI, TAK PROTI ŽIVÉMU SOUPEŘI Profesionální hráči nehrají proti počítači, ale výhradně proti živému protivníkovi. Ten může sedět u druhého počítače v herně nebo také na druhé straně světa.

BRAND24

I KDYŽ NA POČÍTAČI, TAK PROTI ŽIVÉMU SOUPEŘI Profesionální hráči nehrají proti počítači, ale výhradně proti živému protivníkovi. Ten může sedět u druhého počítače v herně nebo také na druhé straně světa.**

Souboje proti lidem jsou mnohem zábavnější, protože lidé nejsou tak čitelní jako umělá inteligence a často vymýšlejí překvapivá řešení. Jednoznačně nejpopulárnější hra, která se hraje na jak na profesionální, tak amatérské úrovni, je CounterStrike . O jeho kvalitách vypovídá mimo jiné fakt, že do prodeje se dostal již před třemi lety a přesto stále získává na oblibě. V takticky laděné akční hře proti sobě stojí dva pětičlenné týmy - jeden představuje teroristy, druhý protiteroristické komando. Hlavním úkolem nemusí být jen likvidace nepřátelského družstva, ale také likvidace nálože či osvobozování rukojmích, v roli padouchů naopak nastražení výbušniny či uhlídání zajatců. Hra překvapuje především svým V yloženě bojovou hrou je Quake III Arena . Boj na život a na smrt probíhá ve variantách jeden na jednoho nebo týmově (čtyři hráči proti čtyřem), oproti CounterStriku je hra dynamičtější a krvavější. Podobně je na tom i Unreal Tournament 2003 , který se odehrává v daleké budoucnosti. Souboje probíhají v rozmanitých arénách, které upoutají kvalitním grafickým zpracováním. Nejde pouze o zabíjení soupeřů, součástí hry je také obsazování základen a území, kradení trofejí nebo oblíbená Capture the Flag. Hráč hraje proti ostatním hráčům, ale také proti všudypřítomným robotům, kteří se vyznačují nebývalou vychytralostí a výřečností. Velkou popularitu má W arcraft III , v oblibě vede spolu s CounterStrike. Odhaduje se, že devadesát procent odehraných her tvoří právě tyto dvě hry. Ve W arcraft bojují lidé a další postavy za lepší svět (a samozřejmě za zničení světa protivníka). Hráč si může zvolit jednu ze čtyř ras: ork, člověk, elf a nemrtvý. Na turnajích se hraje stylem jeden na jednoho a Česko má v této hře skutečně světového přeborníka. Liberecký Giacomo patří k těm nejlepším na světě. Podobnou real-time strategií je Age of Mythology z dob dávných bohů. Hráč, který hraje za boha jednoho ze tří národů (Řekové, Egypťané, Vikingové), se v ní snaží v co nejkratší době zničit protivníka. K několika málo sportovním hrám, které uspěly na poli progamingu, patří NHL . Klasická hokejová hra plná napínavých střetnutí, faulů a statistik. Říká se, že jí nejčastěji propadají aktivní fotbalisté. Jedinou českou hrou, která se prosadila i ve světovém profesionálním hraní, je Vietcong. Realistická hra z vietnamské džungle zaujala především Čechy a Němce. Plížit se křovím a čekat, odkud přilétne kulka, je kořením téhle hry. Nejde o klasický masakr, ale o teamovou a taktickou hru v džungli během Vietnamské války.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).