Menu Zavřít

CO NEVÍTE O EU

12. 1. 2004
Autor: Euro.cz

KDE MOHU ZÍSKAT INFORMACE SOUVISEJÍCÍ S ODBORNOU VÝUKOU OBSLUHY STAVEBNÍCH STROJŮ (RYPADLA, NAKLADAČE, SILNIČNÍ VÁLCE...) V ČR A V ZEMÍCH EU? JE V EU TOTO ŠKOLENÍ PROVÁDĚNO (POŽADOVÁNO) A JE MOŽNO ZÍSKAT ADRESY TĚCHTO ORGANIZACI?

BRAND24

KDE MOHU ZÍSKAT INFORMACE SOUVISEJÍCÍ S ODBORNOU VÝUKOU OBSLUHY STAVEBNÍCH STROJŮ (RYPADLA, NAKLADAČE, SILNIČNÍ VÁLCE…) V ČR A V ZEMÍCH EU? JE V EU TOTO ŠKOLENÍ PROVÁDĚNO (POŽADOVÁNO) A JE MOŽNO ZÍSKAT ADRESY TĚCHTO ORGANIZACI?

V ČR lze získat profesní oprávnění pro obsluhu speciálních stavebních strojů nikoliv v procesu počátečního odborného vzdělávání, ale absolvováním příslušného kurzu. Žadatel musí absolvovat teoretickou a praktickou výuku v předepsaném rozsahu. Na závěr kurzu vykoná předepsané zkoušky, na jejichž základě obdrží strojnický průkaz. Organizace provádějící certifikaci jsou akreditovány ministerstvem průmyslu a obchodu. Evropská unie nereguluje podmínky odborného vzdělávání a získání příslušných oprávnění. Tuto pravomoc si stále uchovávají jednotlivé členské státy EU, což platí také pro oblast obsluhy stavebních strojů. V případě zájmu o informace o podmínkách a obsahu vzdělávání v jednotlivých členských státech lze doporučit zahraniční instituce působící v oblasti odborného vzdělávání - kontakty naleznete na stránkách Národního ústavu odborného vzdělávání www.nuov.cz, kde rovněž získáte podrobné informace o odborném vzdělávání v ČR.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).