Menu Zavřít

Co je to factoring?

27. 3. 2010
Autor: Euro.cz

V uplynulém roce jsme se čímdál častěji setkávali u odběratelů s prodlužujícími se platebními lhůtami za dodané zboží. Tím se i my zpožďujeme s platbami našim dodavatelům, nehledě na to, že nám schází provozní kapitál jako takový. Pro doplnění provozního kapitálu jsem uvažovala nad factoringem, ale nevím přesně, co tento finanční produkt obnáší.

Zuzana Beranová, Nymburk

Factoring, tedy odkup pohledávek, je podnikateli stále častěji vyhledávaným finančním produktem. V době hospodářské recese, která s sebou nese obecně zhoršující se platební morálku a s tím související menší objem finančních prostředků v ekonomice, je factoring užitečným nástrojem pro získání peněžních prostředků. Spolupráce s factorem často ideálně doplňuje klasické bankovní produkty, ale je vhodné jej využívat i jako samostatný zdroj financování a správy pohledávek.

Pro většinu firem platí, že získat (respektive udržet) potřebný objem finančních prostředků od bank je stále obtížné, a proto je spolupráce s factoringovou společností logickou alternativou, jak získat prostředky pro další rozvoj podnikání. Factor totiž rozkládá úvěrové riziko mezi svého klienta (tedy dodavatele) a jeho odběratele. Proto v mnoha případech dokáže poskytnout finanční prostředky i firmám, které u bank neuspěly. Jedinou podmínkou pro posouzení žádosti o factoring je minimální roční obrat 20 milionů korun rozložený mezi minimálně pět odběratelů vhodných pro factoring.

Factor prověřuje platební schopnosti všech odběratelů klienta. Zejména velké factoringové společnosti mají aktuální platební zkušenost s desítkami tisíc firem, což je pro jejich klienty velmi cenná informace. Na základě vlastního vyhodnocení nastaví factoringová společnost na každého odběratele limit financování, který představuje maximální doporučený otevřený úvěr vůči danému odběrateli.

Nejčastějším důvodem, proč se firmy obracejí na factoringové společnosti, je pomoc při řešení likvidity prostřednictvím profinancování pohledávek. V praxi totiž nemusí dodavatel díky factoringu čekat až na úhradu odběratele. Pohledávky postoupí factoringové společnosti a ta mu poskytne financování až do výše devadesáti procent jejich nominální hodnoty již v momentě postoupení. Další velkou výhodou factoringu je, že na rozdíl od bankovního úvěru lze financování čerpat na pohledávky až do devadesáti dnů po splatnosti. Jak již bylo zmíněno, uživatelé factoringu to oceňují zejména v dobách ekonomického zpomalení, kdy se většina prodlení v úhradách protahuje a banky takové pohledávky již většinou nefinancují.

Factor má také roli správce pohledávek, permanentně dohlíží na otevřené pohledávky a zajišťuje včasné zahájení potřebných kroků k jejich úplnému vyinkasování. V praxi to představuje soubor činností od upomínání dlužníka až po intenzivní inkasní kroky právní povahy.

U nejkomplexnější formy factoringu přebírá factoringová společnost riziko neplacení u vybraných odběratelů. Tento takzvaný bezregresní factoring přináší uživatelům jistotu obdržení osmdesáti procent z nominální hodnoty pohledávky i v případě, že odběratel je platebně neschopný a skončí v úpadku. V podstatě se jedná o velmi podobnou službu jako nabízejí úvěrové pojišťovny. Rozdíl spočívá v tom, že factoringová společnost jednak pojištěné pohledávky profinancuje, zároveň však za svého klienta hlídá a plní všechny smluvní povinnosti nezbytné pro odškodnění pojistné události, a to vše na základě jedné smlouvy.

BRAND24

Co se týče ceny, tak u velkých factoringových společností platí, že factoring je dnes pro většinu českých firem cenově přijatelný. To je výsledek jednak konkurenčního boje na poli factoringu, ale také toho, že většina firem dokáže obchodně využít a zhodnotit reálné přínosy z factoringu pro své podnikání.

Jindřich Horák, obchodní ředitel ČSOB Factoring**

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).